Kendt ekspolitiker fylder år

Administrerende direktør i Akademikernes A-Kasse Villy Dyhr fylder 60 år den 28. juni. Han var fremtrædende medlem af SF, men forlod partiet i protest

Udgivet Opdateret

Villy Dyhrs karriere og politiske aktivitet

Villy Dyhr blev ansat som administrerende direktør i Akademikernes A-Kasse i 2019, hvor han skulle genskabe tillid efter misbrug af medlemmernes penge.

Han har tidligere været aktiv i SF og skrevet debatbogen 'Forsvar for Fællesskabet' sammen med bl.a. Helle Thorning-Schmidt, før han meldte sig ud i 2005.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Han står i spidsen for 290.000 medlemmer af Akademikernes A-Kasse som administrerende direktør og har gjort det siden 2019.

Men han er også kendt for sine mange år som aktiv i SF. Det sluttede brat, da han forlod partiet, i protest mod at Villy Søvndal tog over som formand.

Skulle genskabe tillid

Villy Dyhr, som fylder 60 år den 28. juni, blev ansat som administrerende direktør i Akademikernes A-Kasse i 2019.

Her var hans opgave at få genskabt tilliden til A-kassen efter en række sager om misbrug af medlemmernes penge.

Den rigtige til opgaven

Med sin høje integritet og baggrund i fagbevægelsen var han den rigtige mand til opgaven, lød det.

Villy Dyhr kom fra 10 år som forbundssekretær i HK og har desuden tidligere blandt andet været politisk chef i Forbrugerrådet i perioden 1999-2006 samt formand for tænketanken Cevea.

Han har løbende markeret sig i samfundsdebatten.

Villy Dyhr er i dag administrerende direktør i Akademikernes A-Kasse. Han er gift med SF's formand, Pia Olsen Dyhr. De to er her på vej til at stemme ved EU-parlamentsvalget 9. juni.

Skrev debatbog

Ikke mindst i 2002 som medforfatter til debatbogen "Forsvar for Fællesskabet", som han som hovedbestyrelsesmedlem af SF skrev sammen med blandt andre socialdemokraterne Helle Thorning-Schmidt, der først senere blev statsminister, og Morten Bødskov.

Bogen rummede en række bud på, hvordan sammenhængskraften i samfundet kan sikres. Og den tog fat på en række ellers "ømfindtlige" emner for centrum-venstrefløjen.

Da bogen udkom, vakte især afsnit om en strammere kurs på udlændingepolitikken opmærksomhed.

For meget kritik

Her argumenterede forfatterne blandt andet for et stop for fætter-kusine-ægteskaber som den bedste bremse på tvangsægteskaber og for at afskaffe al offentlig forsørgelse af familiesammenførte i deres første syv år i Danmark.

Senere hen - i 2005 - meldte Villy Dyhr sig ud af SF og ind i Socialdemokratiet.

Det skete, i forlængelse af at Villy Søvndal blev valgt som formand, og at partiet dermed ville blive et mere traditionelt venstrefløjsparti, sagde Villy Dyhr dengang til Politiken.

- Der er for meget kritik og for få konstruktive svar. Jeg havde hellere set partiet trække i retning af de europæiske grønne, lød det.

Gift med formand

Helt har han aldrig sluppet forbindelsen til SF.

I dag er han også kendt som den nuværende SF-formand Pia Olsen Dyhrs bedre halvdel. De to er gift, bor i Brønshøj i København og har sammen en datter.

Villy Dyhr har desuden to døtre fra et tidligere forhold.

Powered by Labrador CMS