Karsten fra fedme-sagen: Jeg er ikke handicappet
EU-Domstolen kom torsdag frem til, at det ikke er diskriminerende på lige fod med religion, handicap og hudfarve, at man fyrer nogen, fordi de er fede.
Samtidig afgjorde EU-Domstolen dog, at man kan være så fed, at det bliver et handicap, og i det tilfælde går det ind under det samme som at fyre nogen for eksempel på grund af deres religion.
For at være fed nok til at være handicappet, skal man være forhindret i fuldt og effektivt at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre, og det mener Karsten Kaltoft, som er manden bag sagen, ikke at han har været forhindret i.
Sagens udspringer af, at Karsten Kaltoft i 2010 blev fyret fra sit job som dagplejer i Billund Kommune.
Karsten siger, at han blev fyret på grund af sin vægt på 160 kilo, fordi hans øverste leder flere gange havde foreslået ham, at han skulle begynde at dyrke motion og tabe sig. Billund Kommune siger, at Karsten Kaltoft blev fyret på grund af nedskæringer i dagplejerne, fordi antallet af børn i kommunen faldt.
Fagforeningen FOA valgte at tage sagen til Retten i Kolding, og her bad man EU-Domstolen om hjælp til at vurdere, om man må fyre en person, fordi han er overvægtig, eller om overvægt kan være et handicap.
Karsten Kaltoft har tabt sig meget siden 2010, men dengang havde han en BMI på mere end 54, hvilket betegnes som svær overvægt.
Ifølge FOAs advokat på sagen, Jacob Sand, er dagens afgørelse af afgørende betydning for, at Karsten Kaltoft kan vinde sagen over Billund Kommune. Nu har han nemlig mulighed for at blive erklæret handicappet og dermed beskyttet af Forskelsbehandlingsloven.
»Jeg synes, vi har god grund til at være ganske tilfredse. Vi får medhold i vores hovedsynspunkt om, at klinisk fedme kan være et handicap, og det er helt centralt for vores sag,« siger advokaten Jacob Sand.
Karsten Kaltoft er imidlertid ikke glad for at skulle erklæres handicappet. Han mener selv, han har udført sit job som dagplejer på lige fod med andre.
»Helt umiddelbart er dommen rigtig god i forhold til min sag, men jeg synes ikke, jeg har haft noget handicap i forhold til mit job som dagplejer. Jeg mener selv, jeg kunne udføre mit job lige så godt som alle andre dagplejere, og det fik jeg også at vide at Billund Kommune, at jeg gjorde,« siger Karsten Kaltoft og fortsætter:
»Men Billund Kommune har jo åbenbart set min overvægt som et handicap, da de fyrede mig.«
Karsten Kaltoft, der i dag arbejder som lastbilschauffør, er ikke meget for at gå til bunds i det juridiske, men han siger, at han ikke tror, »der er nogen, der synes, det er sjovt at bliver erklæret handicappet«.
Det er imidlertid vigtigt for sagen, at hans fedme bliver kategoriseret som et handicap, og FOAs advokat Jacob Sand mener da også, at det står klart, at den er det.
»Karsten kan have et andet syn på det, men min opfattelse er, at når man har et BMI på 54 eller derover, så har man en funktionsnedsættelse og derfor et handicap,« siger Jacob Sand og fortsætter:
»Jeg har hele tiden oplevet, at det også har været kommunens synspunkt, at han har et handicap. Hvorfor skulle den øverste dagplejeleder ellers være så optaget af, at Karsten skulle tabe sig?«
KL bistår Billund Kommune i sagen, og i en meddelelse fra tidligere i dag forklarer kontorchef for jura og EU, Karsten Thystrup, at det er op til Retten i Kolding at vurdere, om Karsten er handicappet, men at der har været enighed om, at han har udført sit job tilfredsstillende.
»Det vil nu være op til Retten i Kolding at vurdere, om Karsten Kaltoft rent faktisk kan anses for at være handicappet, selvom der er enighed mellem parterne om, at han har udført sit arbejde som dagplejer i kommunen uden problemer i 15 år,” siger Karsten Thystrup og tilføjer:
»Selv om Retten i Kolding måtte nå frem til denne konklusion, ændrer det imidlertid ikke ved, at Billund Kommune ikke har lagt vægt på fedme, da Karsten Kaltoft blev opsagt.«