Kan stikke helt af

Stigende smitte kan betyde overbelastning og aflyste behandlinger

Der kan blive ekstra travlt på sygehusene.
Der kan blive ekstra travlt på sygehusene.
Offentliggjort Sidst opdateret

Den stigende corona-smitte kan få konsekvenser på landets sygehuse.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Smitten med COVID-19 vil gradvist komme til at stige i løbet af efteråret og vinteren, og flere vil blive indlagt. Situationen er markant anderledes end sidste år, fordi en stor del af befolkningen nu er vaccineret, men samtidig har vi normal aktivitet i samfundet, og det øger risikoen for smitte.

- Vi er bekymret for den belastning, der kan komme af sundhedsvæsenet i løbet af december og januar. Det er helt forventeligt, at efteråret og vinteren giver en stigning i antallet af smitsomme sygdomme, men med både risikoen for smitte med COVID-19, influenza og andre smitsomme sygdomme, så risikerer vi overbelastning af sygehusene. I modsætning til sidste år på samme tid er der nu normal aktivitet i samfundet, og derfor forventer vi også, at der samtidig er flere, der bliver akut syge af andre årsager, siger direktør Søren Brostrøm.

Travlheden er stigende

I Sundhedsstyrelsen er der særlig bekymring for det stigende pres på akutmodtagelserne, medicinske afdelinger, samt operations- og intensiv afdelinger, der kan komme over vinteren.

- Vi ser allerede nu, at der er meget travlt på landets sygehuse, og at personalet løber stærkt. Samtidig har vi ikke den robusthed, som vi tidligere har haft, fordi der har været pres på i en lang periode nu, og der er simpelthen mindre overskud end normalt, siger direktør Søren Brostrøm.

Behandlinger kan udskydes

Sundhedsstyrelsen har beskrevet fire scenarier for konsekvenserne for sygehusene ved et stigende antal akutte indlæggelser i de kommende måneder. Ambitionen er, at der kan behandles så mange patienter som muligt. Det er dog Sundhedsstyrelsens vurdering, at det kan blive nødvendigt at udskyde en væsentlig del af de planlagte operationer og ambulante besøg i en periode for at skabe plads til de akutte indlæggelser.

- Det bliver desværre nok sådan, at mange patienter vil komme til at opleve, at deres behandling eller besøg på sygehuset bliver udskudt. Jeg forstår godt, at det skaber stor frustration hos patienterne, for nogen har måske allerede ventet et stykke tid. Lægerne på sygehusene vil hjælpe med at sikre prioriteringen, så dem, der har størst behov, kommer til først, siger direktør Søren Brostrøm

Vaccinerne er et afgørende redskab

Det helt afgørende redskab for at mindske belastningen på sygehusene er vaccination. Hvis der er flere, der gør brug af tilbuddene om vaccination mod COVID-19, revaccination og influenzavaccination kan det føre til, at belastningen på sygehusene bliver mindre. Derudover kan alle også gøre en indsats for at mindske smitte ved dels at være ekstra opmærksomme på at holde en god hygiejne og dels at begrænse smitten ved at blive hjemme ved symptomer og blive testet.

- Vi opfordrer alle til at tage imod vaccination. Både for at undgå selv at blive syge, men også for at vi kan tage noget af presset væk fra sygehusene. Vi kan alle få brug for sygehusbehandling, så det er i vores fælles interesse, at vi har en høj vaccinationsgrad, fortæller direktør Søren Brostrøm.

Powered by Labrador CMS