Kan man spise rå asparges? Ja, men ikke disse madvarer
Det vil måske overraske nogle, men man må og kan faktisk godt spise rå asparges.

Du må gerne spise rå asparges. Måske kommer det som en overraskelse, da mange mistolker den særlige lugt, asparges medfører i urinen. Det er ingenlunde farligt, og det betyder også, at du ikke skal frygte at spise rå asparges. Altså er der tale om en smagssag.
Et eksempel på ovenstående misforståelse kan blandt andet læses hos Samvirke. Her har en Pia Kjeldsen stillet følgende spørgsmål:
“Jeg har læst, at de skulle indeholde giftstof, der kan lugtes i urinen, men er det sundhedsskadeligt at indtage dem, og i hvilke mængder?” Det er da også ganske rigtigt, at asparges får urinen til at lugte. Kort fortalt skyldes det ikke gift, men en syre, der i forbindelse med nedbrud udskiller svovlholdige forbindelser, der altså får din urin til at lugte.
Det er derfor ikke farligt at spise rå asparges. Svaret til Pia Kjeldsen fra samvirke lyder da også:
“Disse stoffer udskilles hos nogle i urinen, hvad enten asparges spises rå eller har været kogt. Ingen af disse stoffer er giftige i de mængder, de forekommer i asparges.”
Når du vil spise rå asparges
En klassiker i køkkenet, kaldes asparges ofte. Ikke uden grund. Det er nemlig let at håndtere, let at spise og let at skaffe. Den absolut letteste måde at tilberede asparges er ifølge Madpyramiden.dk:
Først skal du – som med mange andre grøntsager – skylle aspargesen. Bræk eller skær den nederste hårde del fra. Et gammelt husråd er – ifølge Newsbreaks journalist – at finde aspargesens naturlige knækkepunkt. På den måde er du sikker på ikke at få noget hårdt med.
“Hvide asparges skal skrælles, fra hovedet og nedefter. Du kan spise asparges rå, dampet og kogt. Hvide asparges er mere seje end grønne. Derfor skal hvide koge dobbelt så længe som grønne”, skriver Madpyramiden.
Asparges bør opbevares i køleskabet ved fire til seks grader.
I galleriet over artiklen kan du se eksempler på madvarer, du – modsat asparges – kan blive hamrende syg af at spise.