Kan koste liv: 9/10 slagtesvin havde bakterie
En stikprøvekontrol ramte plet rigtig mange gange.
I løbet af 2018 undersøgte udsendte fra Fødevarestyrelsen danske slagtesvin for husdyr-MRSA, og resultatet var ganske klart; 9 ud af 10 undersøgte svinebesætninger var ramt af bakterien. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Man har undersøgt svind i stalde, frilandsgrise og økologiske grise, og hos de to sidstnævnte fandt man MRSA i 20% af besætningerne. Ifølge Fødevarestyrelsen peger undersøgelsen på, at den resistente bakterie er lige så udbredt i dag som i 2015.
Ritzau skriver, at det er problematisk, hvis svækkede mennesker bliver smittet med MRSA. Hvis bakterien bliver båret ud af stalden og ind på hospitalet, kan den i værste fald koste patienters liv, fortæller Stig Mellergaard, dyrlæge og chefkonsulent i Fødevarestyrelsen, til Ritzau.
Dyrt at fjerne
Problemet med bakterien er, at den er svær at komme af med. Det vil koste et “tocifret milliardbeløb” bare at prøve at slippe helt af med MRSA. Udfordringen ligger derfor i at holde bakterien blandt de smittede dyr.
– Der er indført tvungen vask, når man forlader svinebesætningen, og alle, der arbejder med svin, skal gennem et e-læringskursus. Det har vi gjort for at sikre, at bakterien ikke kommer ud af stalden, siger Stig Mellergaard til Ritzau.
(Artiklen fortsætter under fakta-boksen.)
Miljø- og fødevareminister Jakob Elleman-Jensen (V) vil se nærmere på den seneste stikprøve og har videresendt den til veterinærmedicinske ekspertråd, der vil komme med deres anbefaling.
– Når anbefalingerne foreligger, vil jeg selvfølgelig drøfte med Folketingets partier, hvordan vi fremover skal tilrettelægge indsatsen mod antibiotikaresistens i landbruget, siger ministeren i et skriftligt svar.
Formålet med stikprøvekontrollen er at kortlægge spredningen inden for dyrearten, således at der kan gribes ind med forbyggende tiltag, hvis det er nødvendigt.
Husdyr med MRSA-bakterier forårsager ikke sygdom hos husdyrene. Smitten via kød vurderes af eksperterne til at være begrænset og kan forebygges ved almindelig køkkenhygiejne.
Bakterierne kan blive overført fra dyr til mennesker ved direkte kontakt, men smitter kun sjældent fra menneske til menneske.