Kan koste dyrt: Har du styr på disse boligregler?
Gennemgå, hvad der ligger gravet ned af ledninger og rør, og hiv målebåndet frem, så du ikke overskrider skellet ind til naboen, hvis du vil bygge om.
En carport til bilen, et skur til opbevaring, et orangeri, en overdækket terrasse eller et anneks.
Er en af tingene blandt sommerens byggeprojekter, så skal du gøre dit forarbejde, inden du stikker spaden i jorden. Ellers kan du nemlig i værste tilfælde risikere at skulle rive det hele ned igen.
– Går der rør eller ledninger under den carport eller udestue, du lige har opført, så kan forsyningscentralen bede om at få det fjernet, forklarer professor Michael R. Rasmussen fra Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet.
– Det er ikke kommunens ansvar at fortælle dig det. Det er dit eget ansvar at undersøge det, siger han.
Det kan være vandrør, fjernvarmeledninger, kloakledninger, hovedforsynings-elkabler, olietankledninger, gasledninger, telefonkabler og internetopkobling.
Mens kommunen kan oplyse om kloakledningerne, skal du have fat i forsyningsselskaberne og udbyderne af de øvrige rør, ledninger og kabler til el, gas, vand, varme og elektronik.
Undersøg også hos kommunen, om der er tinglyste servitutter og/eller lokalplaner at tage hensyn til, eller om grundejerforeningen har nogle særregler eller vedtægter.
Det trumfer nemlig alt andet, fortæller arkitekt Tine Nielsen, der er fagekspert hos Videncentret Bolius.
– Det kan være alt fra, hvad du må bygge, og hvordan du må bygge det, til hvilke materialer du skal anvende, forklarer hun.
Når du har fået kortlagt dette, skal du sikre dig, at dit projekt overholder kravene i bygningsreglementet. Heraf fremgår det, hvor og hvordan du må bygge på din grund.
I galleriet ovenfor kan du få et kort overblik over, hvad du ikke må gøre, når du bygger om – samt hvordan du undgår at komme til skade i processen.
Forskellige regler for sommerhus og helårshus
Når der er tale om bygninger til ophold, skal der for eksempel være 2,5 meters afstand til skellet til naboen. Bygningen må maksimalt have en højde på 1,4 meter ganget med afstanden til skellet.
Reglerne anderledes, hvis der er tale om et rækkehus eller et sommerhus.
For både helårs- og sommerhuse kan du under visse betingelser godt få lov til at bygge i tættere på skellet, hvis projektet ikke skal anvendes til ophold.
For eksempel hvis du vil opføre en carport eller et udhus.
– Men det kræver så, at der skal opfyldes en række andre krav, siger Tine Nielsen.
Blandt andet må den samlede længde af alle bygninger placeret nærmere end 2,5 m fra skel højst være 12 meter.
Bygningen må ikke være højere end 2,5 meter, døre og vinduer må ikke vende mod naboen, og så skal regnvandet afledes til egen grund.
Søg byggetilladelse
Til ovenstående småbyggerier skal du som udgangspunkt ikke søge byggetilladelse. Det skal du derimod, hvis arealet på det, du vil bygge, er større end 50 kvadratmeter på en grund tilhørende et almindeligt hus.
Men vær opmærksom på, at en godkendt byggetilladelse ikke altid er tilstrækkeligt, pointerer Michael R. Rasmussen.
– At man har fået tilladelse fra kommunen, er ikke det samme, som at man så overholder alle de andre krav, der stilles, siger han.
Som Newsbreak.dk tidligere har beskrevet er håndværkerfradraget desuden stedet i 2020.
Det kan du læse mere om i denne artikel: