Kan give skader: Sådan må du ikke arbejde
Lang tids stillesiddende arbejde kan både påvirke dit fysiske og mentale helbred, og på sigt kan det medføre livsstilssygdomme, indikerer studier.
Syv en halv time på en kontorstol foran en computer – kun afbrudt af en gåtur til kaffemaskinen og et par ture til printeren.
Flere og flere af os har i dag et stillesiddende arbejdsliv, der kredser om en skærm. Og det er ikke uden grund, at hæve-sænke-borde, firma-fitness og motionsplakater er blevet en del af mange arbejdspladser. For det inaktive kontorliv kan faktisk være hård kost for kroppen.
– Helt overordnet viser studier, at meget stillesiddende tid – både på arbejde og i fritiden – øger risikoen for livsstilssygdomme. Blandt andet hjerte-kar-sygdomme og diabetes, men også muskelskelet-besvær, siger Mette Korshøj, der er forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Flere skurke
Med til billedet hører dog, at det er ikke nødvendigvis er kontorstolen, som er skurken, forklarer Mette Korshøj. Det er snarere det faktum, at man ikke varierer sin arbejdsstilling.
– Stillesiddende aktivitet er jo som udgangspunkt ensformig aktivitet. Og ensformig aktivitet slider ensidigt, forklarer forskeren.
Derudover bruger man heller ikke særligt meget energi, når man bare sidder stille og taster. Og det er endnu en grund til, at inaktivt kontorarbejde kan medføre en række livsstilssygdomme.
– Man kan være i øget risiko for at blive overvægtig, fordi man simpelthen ikke forbrænder særlig meget energi, når man sidder ned, forklarer Mette Korshøj.
Det afhænger dog også af, hvad du laver i din øvrige arbejdstid og fritid, tilføjer hun.
Kan også være pause
Hvis du eksempelvis også laver manuelt arbejde eller løft i din arbejdstid, kan det stillesiddende arbejde fungere som en vigtig pause. Men hvis du sidder foran computeren hele dagen og heller ikke motionerer i fritiden, kan billedet se anderledes ud.
Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser eksempelvis, at danskerne i gennemsnit sidder ned syv til ti timer i hverdagen. Og det gør os til et af de mest stillesiddende folkefærd i Europa, skriver Videncenter for Arbejdsmiljø.
– Og hvis man ikke engang imellem sørger for at lave noget fysisk aktivitet, som har høj nok intensitet til, at ens kondition og muskelstyrke bliver opretholdt, så kan det igen lede til en række forskellige livsstilssygdomme, siger Mette Korshøj.
Blodet stopper
Et nyt britisk studie antyder desuden, at blodgennemstrømningen i hjernen også bliver nedsat en smule, når man sidder ned i flere timer. Det påvirker iltningen af hjernecellerne, og på sigt kan det give øget risiko for demens og andre såkaldt neurodegenerative sygdomme.
Det skriver The Journal of Applied Physiology på baggrund af studiet fra Liverpool John Moores University.
Forskerne bag råder derfor til, at man så vidt muligt undgår at sidde ned i længere perioder, men jævnligt rejser sig fra kontorstolen og går en lille tur. Det udtaler forskningsleder Sophie Carter til New York Times.
Mette Korshøj vil hellere råde til, at man i bredere forstand husker at variere sine arbejdsstillinger i løbet af dagen.