Kan du så komme i seng: Dette sker når du er træt

Din krop har forskellige måder at reagere på, når du er træt. Foto: Iris/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Kroppen reagerer på en bestemt måde, når vi er trætte. For eksempel kan hjernen glemme, at du skal blinke

Din krop har forskellige måder at fortælle dig, når du har brug for søvn. Når vi er trætte, påvirker det for eksempel nervesystemet – som kan få de små nerver omkring øjnene til at “spjætte”.

Det kan føles ubehageligt, men det er ufarligt. Men det kan skyldes både træthed eller et for højt forbrug af alkohol, forklarer Hugo Henderson, oftalmologisk (øjensygdomme) kirurg til Daily Mail.

Hvis du har deciderede spasmer i ansigtet, skal du dog søge læge – det kan være tegn på en neurologisk sygdom.

Hvorfor har jeg dårlig ånde om morgenen?

Vi kender det alle – om morgenen har man virkelig dårlig ånde. Det kommer af, at man producerer mindre spyt i løbet af natten, og munden derfor er tør. Spyt hjælper med at nedbryde mad og bakterier i munden, og når det så ikke sker, får man dårlig ånde. Rygning og paradentose kan gøre det værre.

Hvorfor “hopper” jeg, når jeg falder i søvn?

Når vi sover er vores muskler paralyserede – det er blandt andet derfor, du ikke skriger, selvom du drømmer, at du gør det. I løbet af natten går vi igennem forskellige søvnstadier, hvor REM-søvnen er den dybe søvn, hvor vi drømmer.

En periode med dårlig søvn kan gøre, at vi falder i dybere søvn hurtigere, end vores krop er klar til, og derfor bevæger kroppen sig, fordi musklerne ikke er helt afslappede.

Det er også helt normalt, men det vil hjælpe, hvis du forsøger at få en regelmæssig søvnrytme.

Hvorfor får jeg mørke rande under øjnene?

De mørke rande under øjnene er ikke egentlige misfarvninger. Det er blodkarrene, der bliver mere synlige. Det gør de i løbet af dagen, fordi vi mister væske i kroppen. Vi bliver typisk dehydreret i løbet af dagen – især hvis vi drikker kaffe. Det gør huden mindre fyldig, og derfor bliver blodkarrene mere synlige.

Desuden spiller genetik en væsentlig rolle, lige som alder også spiller ind. Mængden af kollagen mindskes i takt med, at vi bliver ældre, og huden bliver mindre fyldig og elastisk.

Hvis du er træt, har du også tendens til at gnide dig i øjnene – hvilket heller ikke hjælper på de mørke rande.

Hvorfor er jeg bleg, når jeg er træt?

Vi bliver ekstra blege, når vi er trætte, fordi kroppen prioriterer at sende blod til de vitale organer – hjerne, lunger, før huden.

Stress og træthed aktiverer kroppens nervesystem, som sender adrenalin ud i kroppen. Adrenalin får dig til at reagere hurtigt, men de trækker også dine blodkar sammen, og de, der er nær hudens overflade lukker ned – derfor ser vi blege ud.

Nogle mennesker lider af anaemia, som er mangel på røde blodceller. Hvis man ikke har nok røde blodceller, bliver der ikke transporteret nok ilt rundt i kroppen, og manglen på ilt kan få dig til at se bleg ud og føle dig træt – mange mennesker har denne sygdom uden at vide det, siger vaskulær kirurg Eddie Chaloner til Daily Mail.

Hvorfor får jeg røde øjne, når jeg er træt?

Når du er træt, blinker du mindre – simpelthen fordi hjernen glemmer at fortælle dig, at du skal.

Når du blinker, transporteres væske fra tårekanalerne hen over øjet og holder det fugtet og smurt. Hvis du ikke blinker nok, tørrer øjet ud, og de bitte små blodkar bliver irriterede og større, hvilket får øjet til at se rødt ud.

Øjet begynder ofte at klø – hvilket bare gør problemet værre, fordi man så begynder at klø i det.

Powered by Labrador CMS