Kan afgøre hvor længe et menneske lever

Proteinet OSER1 kan have stor betydning for, hvor længe mennesker lever. Det viser et nyt dansk studie

Offentliggjort Sidst opdateret

DOWNLOAD VORES GRATIS APP

Vil du altid være opdateret? Så download app'en 'Nyheder.dk' til din iPhone HER

Forskere på Københavns Universitet har opdaget et nyt protein, der kan være medbestemmende for længden på et menneskes liv.

Står bag opdagelsen

Det skriver Københavns Universitet onsdag i en pressemeddelelse. Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Det er forskere fra Center for Sund Aldring, Institut for Cellulær og Molekylær Medicin på Københavns Universitet, der står bag opdagelsen.

Længere levetid

Proteinet bliver kaldt OSER1, og det har vist sig at have stor betydning for, hvor længe vi hver især lever.

En stor tilstedeværelse af proteinet tyder på at give længere levetid, mens en lavere tilstedeværelse tyder på at forkorte levetiden.

Forskerne har kigget på en større gruppe af proteiner og gener, der alle kendetegnes ved at have en indvirkning på levetid.

10 gener

- Vi identificerede 10 gener, for hvilke det gjaldt, at når vi ændrede deres udtryk, påvirkede det deres levetid.

- Vi besluttede at fokusere på et af disse gener, som påvirkede levetiden mest, nemlig OSER1, siger Zhiquan Li, der er førsteforfatter af studiet, i pressemeddelelsen.

Afgørende for aldring

At forstå, hvordan OSER1 fungerer i cellerne, er afgørende for at forstå menneskers aldring og sundhed, lyder det.

Det skyldes, at risikoen for aldring og aldersrelaterede sygdomme bliver større, når et gen indvirker på, at vi lever i kortere tid.

Nye muligheder

Forskerne håber, at opdagelsen af proteinet kan skabe nye muligheder for behandlingen af aldersrelaterede sygdomme som metaboliske sygdomme, hjerte-kar-sygdomme og neurodegenerative sygdomme.

Forstår levetid

- Derfor giver identifikationen af dette nye aldringsgen os mulighed for at forstå levetid - specielt den sygdomsfrie levetid - bedre hos mennesker, siger Zhiquan Li.

Opdagelse af levetidsprotein OSER1

Forskere fra Københavns Universitet har identificeret et nyt protein, OSER1, som spiller en kritisk rolle i menneskets levetid.

En høj tilstedeværelse af OSER1 i kroppen er associeret med længere levetid, mens en lav tilstedeværelse kan indikere en kortere levetid.

Opdagelsen af OSER1 åbner op for nye behandlingsmuligheder for aldersrelaterede sygdomme og giver dybere indsigt i mekanismerne bag aldring.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Powered by Labrador CMS