Kampen mod tyggegummi koster millioner

Mange kommuner har for længst opgivet indsatsen mod tyggegummiklatter overalt i bybilledet. Men ikke Randers.

Mange tyggegummiklatter ryger direkte på fortovet, hvor kommunerne bruger mange penge på at fjerne dem. Foto: Colourbox/Free
Offentliggjort Sidst opdateret

Tyggegummi er sammen med cigaretskod et af de mest udbredte affaldsproblemer i byerne, og det koster kommunerne mange penge at forsøge at rense op.

Derfor har mange kommuner kastet håndklædet i ringen og opgivet at fjerne de utallige, genstridige klatter fra fortove og pladser.

Aarhus Kommune er en af dem, som tidligere har meldt ud, at kommunen hellere vil bruge pengene på noget bedre end det langsommelige og løntunge arbejde med at fjerne tyggegummi.

God humor

Nu forsøger Randers imidlertid ved hjælp af humor at gøre noget ved sagen. Tirsdag indvier kommunen en to meter høj søjle samt stemmeplader, hvor borgerne i stedet for at spytte tyggegummiet på gaden kan trykke klatten fast, som deres stemme i en række humoristiske afstemninger.

Frank Nørgaard (DF), formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune, håber, at den alternative fremgangsmåde vil virke bedre end hidtil nytteløse pegefingre.

– For mindre end et år siden brugte vi millioner på at renovere byens restaurationsgade, Storegade. Men den blev straks oversået med tyggegummiklatter, siger han.

Kommunen har nu renset fliserne. Men han ærgrer sig over de mange penge, som kunne være brugt langt bedre.

– Vi prøver derfor nu at få borgerne til at trække på smilebåndet og tænke sig om en ekstra gang, når de skal af med deres brugte tyggegummi, siger han.

Det samme håber Eddie Kristiansen, bestyrer af Barry´s Pub i Storegade.

– De mange tyggegummiklatter er bare del af et generelt problem, hvor folk smider affald allevegne og forventer, at andre rydder op efter dem, siger han.

– Vi overvejer på vores pub, om vi ligesom kommunen kan finde på noget humoristisk, som kan sparke lidt til mentaliteten. Siden rygning blev forbudt på værtshusene, er der eksempelvis kommet meget mere tyggegummi på gulve og under borde indendørs, fordi der ikke længere er askebægre, siger Eddie Kristensen.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS