Kampagne skal stoppe irriterende motionscyklister
Det fyger med skældsord, og der bliver truet med knytnæver og sprøjtet med sprinklervæske, når motionscyklisterne og bilisterne møder hinanden på de danske landeveje.
Motionscykling på racercykel har boomet de sidste år, og mellem 300.000 og 400.000 mennesker trækker jævnligt i det kropsnære cykeltøj og kører af sted på racercyklen.
Men mange af de nye cykelryttere på vejene er ikke klar over, hvordan man skal opføre sig. De kører ofte i store grupper og spærrer vejene, og deres dyre racercykler er sjældent udstyret med reflekser, lygter og ringeklokker, som loven ellers tilskriver. Det får nu politiet til at skride ind.
»Vi vil ikke blive ved med at finde os i det – og derfor sætter vi ind mod det. Motionscyklisterne vil blive tjekket i alle ender og kanter, og de vil blive skrevet for de overtrædelser, der er,« siger Henrik Suhr, politimand og pressekoordinator hos Nordsjællands Politi, til Radio24syv.
Problemet er stort i Nordsjælland
Netop i Nordsjælland er problemet særligt stort, da mange fra København søger mod de nordsjællandske veje, når de dyre kulfibercykler skal luftes. Men også andre steder i landet oplever man problemet.
For et par måneder siden kortlagde FDM og Danmarks Cykle Union og en række andre organisationer mængden af »vejvrede« på de danske landeveje. Vejvrede er for eksempel tilråb, truende knytnæver, fuckfingre eller truende kørsel. I undersøgelsen sagde 67 procent af de 3.000 adspurgte, at antallet af konflikter i trafikken mellem bilister og motionscyklister er stigende.
– Jeg gav ham en fuckfinger
Henrik Zachariassen, der cykler i cykelklubben ABC i netop Nordsjælland, har selv prøvet at være udsat for vejvrede.
»På et tidspunkt var der en bil, der kørte alt for stærkt og tæt forbi mig på en øde landevej. Det var meget tæt på at gå galt, og der var masser af plads, så det var en tydelig provokation. Jeg gav ham en fuckfinger, og så bakkede han tilbage og forsøgte at presse mig ud i rabatten,« siger han til Radio24syv.
Politiet bekræfter tendensen
Henrik Suhr fra Nordsjællands Politi vil ikke forholde sig til, hvem der opfører sig værst ude på de danske landeveje – bilisterne eller cyklisterne – men kender til adskillige tilfælde, hvor bilister har trådt over grænsen ved at sprøjte med sprinklervæske, køre alt for tæt på eller råbe ud af vinduerne.
»Dem kommer vi også efter. Det duer ikke. Man skal give cyklisterne plads. Det er gensidigt, at man skal opføre sig ordentlig, når man færdes i trafikken,« siger Henrik Suhr til Radio24syv.
Vil iværksætte kampagne
I Danmarks Cykle Union er man godt klar over problemet, og derfor iværksætter man en kampagne, der i første omgang skal rette sig mod de organiserede medlemmer.
»Det er helt basale råd som at man skal trække ind til siden og lade bilerne komme forbi, som vi vil belære vores medlemmer om,« siger Brian Samuelsson, der er projektleder i DCU.
Han er dog klar over, at de bliver svært at få budskabet ud til alle motionscyklisterne.
»Problemet er, at kun omkring 30.000 af dem, der cykler, er organiseret i klubber, og det gør, at der er mange, som det er svært for os at nå,« siger Brian Samuelsson til Radio24syv.