Kamera værner p-vagter mod chikane

Kameraer giver tryghed til cityassistenter i Aarhus Kommune, der oplever chikane.

Aarhus Kommune har udstyret deres p-vagter med kameraer, der skal fange chikane på video. Foto: TV2 Østjylland.
Offentliggjort Sidst opdateret

– Dit dumme svin.

– Næste gang, så slår jeg dig ihjel, hvis du kommer til mig.

At blive svinet til og truet på livet af vrede borgere er hverdag for parkeringsvagter.

Men det skal der gøres noget ved. Derfor har Aarhus Kommune det seneste år haft udstyret deres p-vagter eller cityassistenter, som de hedder i Aarhus, med kameraer, der skal fange situationerne på video. Og det lader til at virke – i hvert fald på cityassistenternes tryghedsfølelse.

– Jeg føler mig meget mere sikker derude, fordi jeg ofte oplever, at man får dæmpet en situation, allerede inden den kommer i gang, fordi vi har kameraet, siger Stig Rasmussen, der cityassistent i Aarhus Kommune, til TV2 Østjylland.

Chikanen er et stigende problem

Kameraerne skal forebygge og være med til at undgå, at situationer eskalerer, men de skal også bruges som dokumentation i de sager, som ender i retten. Det er en nødvendighed, da chikanen mod cityassistenterne er et stigende problem.

– Jeg oplever, at tonen overfor mine ansatte er blevet værre og værre, og vi har også kunne se, at der over en årrække er kommet flere og flere voldsomme oplevelser, forklarer chef for Drift og Myndighed i Aarhus Kommune, Kim Gulvad Svendsen.

Faktisk er antallet af episoder, hvor politiet er blevet involveret steget fra 2 til 19 fra 2011 til 2018. Og af dem kører seks af sagerne nu i retten, hvor optagelserne bruges som dokumentation.

Kameraerne har en præventiv virkning

En af dem, som har en voldssag kørende i retten, er Stig Rasmussen. Hvad den konkret går ud på, vil han dog helst ikke ind på. Han oplever dog, at det lille kamera, som er monteret på cityassistenternes venstre bryst, har en præventiv virkning på borgerne.

– Det er med til at dæmpe folk. Der er mange som bare lige puster sig op i stedet for at tælle til 10. Men når de ser kameraerne, så dæmper de sig, siger han.

Kameraerne har dog endnu ikke sænket antallet af episoder mod cityassistenterne. Til gengæld har de haft afgørende betydning i retssager og ikke mindst for arbejdsmiljøet.

– Det virker rigtig godt, og det har hævet arbejdsmiljøet hos cityassistenterne betydeligt. Det kan vi også se på deres trivselsmålinger, lyder det fra Kim Gulvad Svendsen.

Aarhus Kommune har fået lov af datatilsynet til at bruge kameraerne i en 2-årig prøveperiode. Prøveperioden slutter til februar 2020, hvor man så vil evaluere, om de skal bruges permanent.

Powered by Labrador CMS