Kamæleonens hemmelighed afsløret

Forskere har opdaget et nyt lag celler hos panterkamæleonen. Foto: Iris/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Schweiziske forskere har nu fundet kamæleonens hemmelighed: Krystaller skaber et “selektivt spejl”

Man har tidligere troet, at kamæleonens evne til at skifte farve kom fra forskellige farvede pigmenter, der kunne samles eller spredes inden i de forskellige celler.

Nu har schweiziske forskere imidlertid fundet ud af, at kamelæonen har et såkaldt “selektivt spejl” lavet af krystaller. De har også afsløret et ekstra lag af celler, der reflekterer næsten infrarødt lys – og at det måske hjælper dyret køle ned. Det skriver BBC.

Der er to måder, hvorpå reptiler kan skabe farver: Enten har de celler fyldt med pigment, der kan lave varme og mørke farver, ellers kan de lave lyse og blå farver, som skabes af lys, der bliver kastet tilbage fra fysiske elementer som disse krystaller.

Farverne kan også blandes. En stærk grøn kan for eksempel fra en struktureret blå, som får et lag gul pigment ovenpå.

Forskerne måtte helt, helt tæt på

Studiet blev gennemført af samarbejdende kvante-fysikere og evolutions-biologer ved Universitety of Geneva. De undersøgte panter-kamæleonen.

For det første opdagede holdet, at der ikke var de store edderkoppe-agtige celler med gul eller rød pigment, som kunne forklare farveskiftet i kamæleoner. Derfor kiggede de på en type celle, der kaldes iridophore gennem et elektron-mikroskop. Her så de, at de små krystaller dannede et utroligt sirligt, regulært mønster – uanset fra hvilken vinkel de kiggede på dem.

Derfor besluttede forskerne at finde ud af, om krystallerne kunne forklare ikke kun kamæleonens klare farver, men også dens evne til at skifte farve.

Det, de fandt ud af ved at kigge helt tæt på krystallerne var, at kamæleonen kunne flytte på krystallerne – det var især tydeligt, når de sammenlignede en afslappet og en spændt kamæleon.

– Vi ved, at andre reptiler skifter farve ved at ændre på størrelsen og afstanden mellem disse krystaller – men denne rapport er den første demonstration af kamæleonen, og den demonstrerer det meget ovebevisende, siger doktor Devi Stuart-Fox, som er ekspert i dyrs farve og underviser ved Melbourne University til BBC.

Powered by Labrador CMS