Kæmpegræskar slår danmarksrekord: “Sov” med dyne om natten

Med babypudder og dyner om natten fik landmanden sit græskar til at vokse sig flere hundrede kilo tungt.

Lørdag d. 14. oktober blev der afholdt DM i Kæmpegræskar for 10. gang i Tivoli. Vinderen blev Jørgen Øllegaard Jensen fra Nr. Nebel, der samtidig satte ny Danmarksrekord på 485,4 kilo. Nummer to blev Laurits Vagner på 14 år. Vagners græskar vejede 236, 8 kilo. Her bliver det afsløret at Danmarksrekorden er hjemme. Foto: Tivoli/Free
Offentliggjort Sidst opdateret

I 110 dage har landmanden Jørgen Øllegaard Jensen puslet og plejet om sit kæmpegræskar, som har vokset sig så stort, at det lørdag vejer knap et halvt ton.

Og med sine 485,4 kilo har den gigantiske orange frugt sikret den jyske landmand førstepladsen i Danmarksmesterskaberne i Kæmpegræskar 2017, der bliver afviklet i Tivoli i København.

Det er en stolt græskardyrker, der kan fejre, at hans store indsats har båret stor frugt.

– Det er dejligt, det er en stor ære. Jeg meget glad. Alting er sådan set lykkedes for mig. Opskriften er min hemmelighed. Men jeg røber gerne, at komøg og masser af flydende gødning har fungeret ganske fint på mit græskar, fortæller han.

Foruden prisen som årets tungeste formår den store frugt ligeledes at slå den eksisterende danske græskar-rekord med 34 kilo. For den gamle rekord fra 2012 var på 451,4 kilo. Den stod Lasse Kolding fra Sydsjælland for.

Europas tungeste græskar blev i sidste weekend kåret i Tyskland og det vejede 1008 kilo. Verdensrekorden er i øvrigt på 1090 kilo og blev sat sidste år af en Belgier, så der er lang vej endnu for danskerne.

Holdt varmen

I et drivhus i Nørre Nebel ved den jyske vestkyst har Jørgen Øllegaard Jensen sørget ekstra godt for, at det store græskar kunne holde varmen.

– Det har haft dyne på om natten, når det har været koldt.

Råddenskab er den største fjende, når man har et kæmpegræskar. Så landmanden har taget helt særlige metoder i brug for at indbringe den storslåede høst.

– Vi har brugt børnepudder i begge ender, hvor stilkene går ind, og sat blæser på inde i drivhuset for at være sikker på, at der ikke kommer råd.

– For hvis der kommer lidt råd eller bakterier ind ved stilkene, så er det slut. Så er det et spørgsmål om 14 dage, så kan det pludselig falde sammen, fortæller han.

Ti kilo i døgnet

På de dage, hvor græskarret er groet mest, har det taget hele ti kilo på i løbet af blot et enkelt døgn. Derfor har et krævet daglig overvågning, fortæller den jyske landmand, som ikke har tænkt sig at spise den enorme høst.

Vinderfrugten skal stå i Tivoli de næste tre uger, hvor havens Halloween-gæster kan se de syv kæmpegræskar, som konkurrerede om at blive årets orange sværvægter.

Andenpladsen gik til den 14-årige Laurits Vagner fra Hee ved Ringkøbing. Han havde et græskar på 236,8 kilo Tredjepladsen gik til Nina Tin Rasmussen fra Mørke med et græskar på 227 kilo.

Powered by Labrador CMS