Justitsministeriet blåstempler udlevering af OW-chef

Foto: Kasper Palsnov/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

De italienske myndigheder vil have en tidligere chef i det nu kollapsede OW Bunker udleveret i forbindelse med en bedragerisag, og det ser Justitsministeriet ingen problemer i.

Det skriver Børsen søndag.

Oplysningerne stammer ifølge avisen fra en skrivelse fra Justitsministeriet til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i daglig tale Bagmandspolitiet, hvor ministeriet altså fastslår, at det mener, at kravene til en udlevering er opfyldt.

Ministeriet skriver angiveligt, at »betingelserne for udlevering findes opfyldt«, og at den OW Bunker-ansatte »skal udleveres til de italienske myndigheder til strafforfølgning i de i udleveringsbegæringen anførte forhold. Ministeriet skriver også, at det sker på baggrund af udleveringslovens § 18 b, stk. 5.

OW Bunker-chefen havde forud for den spektakulære nedsmeltning i den nordjyske bunkerolie-virksomhed haft ansvar for en del af det globale salg. De italienske myndigheder vil have ham udleveret i forbindelse med en sag, hvor den italienske anklagemyndighed mener, at staten er blevet snydt for et beløb på 55 millioner kroner.

Sagen tager udgangspunkt i en aktion ved navn »Operation Ghost Ship«, som det italienske finanspoliti udførte midt i december. Mistanken er, at blandt andet officerer på det italienske søværns base på Sicilien havde været involveret i og er blevet beriget af fiktive bunkeroil-handler. I den forbindelse udsendte de italienske myndigheder arrestordrer på seks personer – hvoraf den danske OW Bunker-chef altså var en af dem.

Hvorvidt sagen har nogen sammenhæng med OW Bunkers konkurs i november, er der endnu ikke overblik over. Da medarbejderen i december blev anholdt af de danske politimyndigheder, gjorde Bagmandspolitiet det klart, at man sideløbende med udleveringsagen ser på, om der er nogen sammenhæng.

»Den anholdte er under mistanke fra de italienske myndigheder for at have deltaget i bedrageri og svig. Vi er fra dansk side naturligvis også meget opmærksomme på, hvilken rolle den anholdte kan have i det ganske omfattende sagskompleks, som vi for tiden undersøger sammen med kuratorerne i boet efter OW Bunker. Men vi har endnu ikke et fuldt overblik over, hvad der er sket i det konkursramte selskab,« sagde statsadvokat Morten Niels Jakobsen i den forbindelse i en pressemeddelelse 18. december.

Justitsministeriets afgørelse er dog ikke ensbetydende med, at udleveringen til de italienske myndigheder bliver til noget. Sagen vil blive behandlet i Københavns Byret tirsdag, hvor hans advokat ifølge Børsen vil tale for, at der ikke kommer til at ske en udlevering.

Powered by Labrador CMS