Justitsminister tavs om kritiseret rapport

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Mette Frederiksen vil ikke kommentere kritik af rapport, men SF kræver, at ministeren går ind i sagen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) ønsker ikke at forholde sig til Udlændingestyrelsens rapport om Eritrea, som søndag blev undsagt af en af de medvirkende, men regeringens støtteparti SF kræver, at ministeren går ind i sagen.

– Vi må kræve, at justitsministeren udleverer de passager, der er udeladt i rapporten, så vi selv kan vurdere, om det betyder noget for vurderingen, skriver rets- og integrationsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt i en mail til Ritzau.

Justitsministeren tøvede ellers ikke med at kommentere rapporten om Eritrea, da den blev offentliggjort i sidste uge.

– Rapporten giver ny og relevant viden om asylsituationen i forhold til Eritrea, erklærede hun i en pressemeddelelse.

– Rapporten underbygger, at der var behov for opdaterede oplysninger, og at det var rigtigt af Udlændingestyrelsen at iværksætte en fact finding mission, lød det videre fra ministeren, som samtidig meddelte:

– Oplysningerne fra rapporten vil nu indgå i asylmyndighedernes behandling af sager om Eritrea.

Søndag valgte imidlertid den eneste navngivne kilde i rapporten, den britiske professor Gaim Kibreab, at trække sine udsagn tilbage, fordi han mener, at rapporten giver et forkert billede af hans vurdering af situationen i Eritrea.

Den udmelding ønsker Mette Frederiksen ikke at forholde sig til, oplyser Justitsministeriet til Ritzau. I stedet henviser man til Udlændingestyrelsen, som står bag rapporten.

Udlændingestyrelsen afviser kritikken fra professoren og henviser til, at Gaim Kibreab har godkendt referatet. Han sendte ifølge styrelsen ydermere en takkemail, hvori han roste rapporten.

Men SF kræver altså, at justitsministeren går ind i sagen:

– Ligeledes må ministeren redegøre for påstanden om, at stort set ingen kan vende tilbage uden at blive udsat for forfærdelige ting. Det her handler jo ikke om at give asyl til flere eller færre, men om at give det til dem, der har behov, og det skal vi være hundrede procent sikker på, at vi gør, siger rets- og integrationsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt.

Det er en markant stigning i antallet af asylsøgere fra Eritrea, der er baggrund for Udlændingestyrelsens rapport. I år er omkring 2200 asylsøgere fra det østafrikanske land kommet til Danmark mod blot 98 sidste år.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS