Jurister: Lidegaard har givet forkerte oplysninger i Thule-sag
martin Lidegaard beskydes for at have givet forkerte oplysninger til Folketinget i en sag om Thule-basen.
To juridiske eksperter vurderer, at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på et samråd i december gav forkerte oplysninger om konsekvenserne af, at USA har overtaget ansvaret for driften af Thulebasen i Grønland, skriver Børsen.
På samrådet skulle han svare på, hvad der er gået forud for, at kontrakten kunne gå til et amerikansk firma og ikke et dansk. I forsvarsaftalen mellem Danmark, Grønland og USA står der nemlig, at det skal være et dansk eller grønlandsk selskab, der udfører service på Thulebasen.
Her forsikrede udenrigsministeren om, at Thulebasen stadig sikrer grønlandske – og danske – interesser, selvom det er amerikanerne, der står for at udvælge de virksomheder, der skal drive militærbasen.
Men det kritiserer entreprenørfirmaet Greenland Contractors nu, og de får medhold af to juridiske eksperter.
»Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, om det er vildledning. Men det er faktuelt forkert. Det lader til, at Udenrigsministeriet ikke har været opmærksom på de selskabsretlige aspekter i den sag,« siger professor i jura og selskabsret ved Copenhagen Business School Søren Friis Hansen til Børsen.
Troels Michael Lilja, lektor i jura og selskabsret ved Copenhagen Business School, er enig.
»Det er forkert, det er der ingen tvivl om. Der må være nogle i Udenrigsministeriet, som har meget røde ører,« siger han til Børsen
Martin Lidegaard forsikrede på samrådet i december, at i fremtidige kontrakter om Thulebasen skal der »være tale om en virksomhed med hovedkontor i kongeriget Danmark«. Men de to eksperter er enige om, at Martin Lidegaard og Udenrigsministeriet har fejltolket det krav.
»Sådan var det, indtil man ændrede selskabsloven i 2010. Loven siger nu, at en virksomhed skal have postadresse i Danmark. Der er stor forskel, og ministeren taler altså ud fra fem år forældet lovgivning,« siger Søren Friis Hansen.
Desuden forsikrede Lidegaard på samrådet, at virksomheder, som varetager opgaver på Thulebasen, ikke må være registreret som datterselskaber af et udenlandsk selskab. Men ifølge Troels Michael Lilja kan man slet ikke registrere et selskab som et datterselskab i Danmark, så det krav er meningsløst.
Efter samrådet i december sagde Martin Lidegaard til Berlingske Nyhedsbureau, at han ikke direkte vil forholde sig til, om det er i orden eller ej, at en kontrakt om vedligehold af basen på Grønland går til amerikanere.
»Jeg håber selvfølgelig, at det her vil komme så mange mennesker i Danmark og Grønland til gavn som muligt,« sagde udenrigsministeren.
Martin Lidegaard afviser at kommentere kritikken fra de juridiske eksperter, men over for Børsen henviser ministeriet til, at Lidegaard har udtalt sig om en brevveksling fra 2013.
»Udenrigsministeren har således ikke vildledt Folketinget,« lyder det i en mail til Børsen.
Ifølge de juridiske eksperter ændrer det dog ikke på, at oplysningerne er forkerte.