Jurist: Advokater bruger skræmmetaktik

Mange danskere føler sig krænket af anklager om ulovlig downlaod af film. Jurist og blogger Peter Fogh Knudsen mener, at advokatfirmaer forsøger at skræmme folk til at betale erstatning.

Peter Fogh Knudsen, der driver Forbrugerbloggen.dk mener, at folk, der er blevet udsat for en forkert anklage om ulovlig download af film skal skrive tilbage til anklageren, at man ikke vil betale. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Mange danskere har i løbet af de seneste måneder modtaget breve med krav om erstatning for at have downloadet film ulovligt. Men blandt de anklagede er der mange, der mener, at de er blevet beskldt for at være piratkopister helt uden grund.

Det har blandt andet resulteret i flere klager om uretmæssige erstatningskrav til Forbrugerombudsmanden.

Peter Fogh Knudsen er jurist og tidligere ansat ved Forbrugerombudsmanden. Han driver Forbrugerbloggen.dk og skriver om sager, hvor han mener, at borgere bliver dårligt behandlet eller snydt.

Peter Fogh Knudsen skrev sidste år en artikel om denne type erstatningskrav, der er bliver sendt ud fra advokatfirmaet Opus Law. I brevene skriver firmaet, at modtagerens ip-adresse er blevet brugt til at downloade film ulovligt, og at man ved at betale en erstatning på typisk omkring 2.000 kroner kan indgå forlig og afslutte sagen.

“Blev bange”

Peter Fogh Knudsen mener, at denne metode er stærkt tvivlsom, da det er meget svært at bevise, at det er en bestemt person, der har hentet den ulovlige film, selvom det er sket gennem dennes internetforbindelse.

– Jeg synes, det er en skræmmetaktik, de bruger. Folk er ikke vant til at få krav sendt fra advokatfirma og at blive truet med retssag, siger Peter Fogh Knudsen til Newsbreak.dk.

Hans artikel på Forbrugerbloggen.dk, hvor han kritiserer Opus Laws fremgangsmåde har i skrivende stund fået 220 kommentarer. Mange af kommentarerne er fra brugere, der har modtaget denne type breve, og som netop også opfatter anklagen i brevet som en uretfærdig trussel.

“Er kommet til at betale, blev bange, det må jeg indrømme. Føler min retssikkerhed er blevet krænket”, skriver en bruger

Peter Fogh Knudsen mener, at Opus Law bør have bedre beviser, før de fremturer med deres krav.

– Opus bliver bare ved med at sende en række af standardbreve ud til folk. Taktikken er nok, at jo flere breve man sender ud, jo flere betaler, siger han.

– Det er en svær bevisbyrde at løfte, og hvis det var sådan, at de (Opus Law /red.) mente, at de kunne det, så ville de jo bare anlægge en retssag, uddyber Peter Fogh Knudsen.

Afviser skræmmetaktik

Hos Opus Law afviser advokat Niels Dahl-Nielsen dog, at der er tale om, at man ønsker at skræmme folk til at betale.

– Hvis folk føler sig truet, så er det bestemt ikke hensigten, og det er jeg ked af, at de har gjort, siger han.

Niels Dahl-Nielsen mener, at han i brevene i høj grad forsøger at forklare pædagogisk hvad sagen drejer sig om. Han slår samtidig fast, at firmaet meget gerne vil have, at folk, der ikke mener, at anklagen mod dem er korrekt, henvender sig.

– Det kan sagtens være, at det ikke er indehaveren af ip-adressen, der har foretaget sig noget ulovligt. Vi føler bare ikke rigtigt, at vi har andre at starte med, forklarer han.

Powered by Labrador CMS