Johanne forsvarer islamist: -Han har intet ulovligt gjort
Sindelagskontrol, lyder det fra Enhedslisten, efter at borgerlige partier nægter ung islamist statsborgerskab.
Enhedslistens indfødsretsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, vender sig skarpt mod det, hun betegner som “sindelagskontrol” i debatten om, hvem der skal kunne få dansk statsborgerskab.
Under førstebehandlingen af et omstridt lovforslag, der vil give dansk indfødsret til flere tusinde personer, skrider hun til forsvar for den 25-årige Belal el-Khatib, der ellers ikke har mange venner i dansk politik.
– Forkert beslutning
Et flertal bestående af de borgerlige partier fjernede i sidste uge el-Khatib fra lovforslaget med den begrundelse, at han var “islamistisk” og “antidemokrat”. Men det var en forkert beslutning, mener Johanne Schmidt-Nielsen.
– Den person er hverken sigtet eller dømt for noget som helst, og vi ved, at PET ikke har indstillet til, at han skulle fjernes, siger hun.
Dybt uenig med el-Khatib
Hun understreger, at hun er dybt uenig med el-Khatib, der ifølge dagbladet BT opfordrer muslimer til ikke at stemme til folketingsvalg, fordi politikerne “bekæmper og hader islam”.
Derudover bekender han sig ifølge avisen til at være “Allahs slave”, ligesom han ifølge BT skriver støttende ord om en Hizb ut-Tahrir artikel.
– Men den unge mand har intet ulovligt gjort, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
– Den slags sindelagskontrol, mener jeg, hører hjemme i totalitære stater.
Lovforslaget vil give statsborgerskab til 6284 personer – men altså ikke Belal el-Khatib.
To partier vil have 2.500 sager gennemgået igen
De Konservative og Dansk Folkeparti mener dog, at der er flere personer på lovforslaget, der deler el-Khatibs holdninger, og de to partier vil derfor vil have 2500 af sagerne gennemgået en gang til.
Lovforslaget har haft en noget bumpet vej til folketingssalen. Efter folketingsvalget har integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) forsøgt at få Folketingets indfødsretsudvalg til at genoverveje de dispensationer, der var givet før valget.
Det afviste udvalget med Liberal Alliance som tungen på vægtskålen, og Leif Mikkelsen, partiets indfødsretsordfører, understreger under torsdagens debat igen, at han mener, ansøgerne skal kunne stole på det brev, de har fået fra ministeriet om, at de ville komme med på lovforslaget og altså få statsborgerskab.
/ritzau/