Jens Olaf Jersild er død

Den kendte journalist blev 65

Offentliggjort Sidst opdateret

Den kendte journalist Jens Olaf Jersild er død. Han blev 65 år. Det oplyser familien til Ritzau.

Jens Olaf Jersild var kendt som en dygtig, debatskabende og markant journalist gennem årtier.

Jens Olaf Jersild, der var søn af reklamedirektør Morten Jersild og dennes hustru, Else Trein Dirchsen Jersild, blev født i 1959 i det indre København og blev med tiden storebroderen i en søskendeflok på tre.

Vidste det tidligt

Han gik på Krebs’ Skole, blev nysproglig student fra N. Zahles Gymnasium og vidste i en meget tidlig alder, inspireret af Watergate-affæren, at han ville være journalist.

Jersild blev uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1982 som 23-årig og var derefter ansat på Berlingske Tidende. Herfra kom han i 1984 til DR som programmedarbejder på TV-Avisen og tv.

Senere kom han med i DR TV's Dokumentargruppe og blev vært for programmerne "Profilen" og "Rapporten" og i 2003 vært og redaktør på "Dilemma".

Skarp interviewer

Siden skiftede han til "den kloge" lillebrorkanal DR2 med en række andre programmer, blandt andet "Jersild & Spin" fra 2005 og "Jersild Live" 2008-2012.

Både på moderkanalen og på DR2 var Jens Olaf Jersild især kendt som en særdeles skarp interviewer, der med en insisterende stil havde en evne til at få kilder til at afsløre lidt mere, end de måske i første omgang havde tænkt sig.

Seere af lidt ældre årgang vil kunne huske Jersild for hans meget omtalte indslag i TV-Avisen i 1985 om "Grønjakkerne" i Studsgaardsgade i København.

Politianmeldt for racisme

De unge mennesker i programmet malede hagekors på murene og udtalte sig stærkt racistisk om folk med mørk hud. Det førte til, at en seer politianmeldte Jersild og hans chef, Lasse Jensen, for at overtræde straffelovens racismeparagraf.

Den langstrakte sag førte i 1987 til, at Jersild i byretten blev idømt dagbøder, hvilket blev stadfæstet i landsretten og siden i Højesteret i 1989.

Gav ikke op

Men Jens Olaf Jersild gav ikke op og bragte sagen for Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg. Den afgjorde i 1994, at journalistens ytringsfrihed var blevet krænket, da han alene ville skildre virkeligheden.

Det var sigende for Jens Olaf Jersild, at han insisterede på at føre sagen helt til dørs, og det var i det hele taget betegnende for ham som journalist og menneske, at han med sin jernvilje bed sig fast og holdt ved, indtil han var kommet til bunds i en sag, uanset hvor ubehagelig og kompliceret det måtte være undervejs.

Var hjertesyg

Jens Olaf Jersild stoppede efter 34 år i DR i 2018 i forbindelse med en omstruktureringsrunde, og i årene efter fordybede han sig i flere andre projekter.

Jens Olaf Jersild, der var hjertesyg, sov uventet ind kort før jul. Han efterlader sig sønnen August.

Jens Olaf Jersild værnede om sit privatliv og ønskede kun at optræde i medierne i forbindelse med sit professionelle virke. Familien beder om, at medierne respekterer dette ønske i forbindelse med hans død og bisættelse.

Jens Olaf Jersild, her fotograferet i forbindelse med præsentation af Menneskeret.dk i anledningen af 50 års jubilæet for den Europæiske Menneskerettighedskonvention, er død. (Arkivfoto) -
Powered by Labrador CMS