Jakob er autist: Får nemmere ved at få job
Efter to år på en forsøgsuddannelse til unge med kognitive handicap er de første elever nu færdiguddannet.
Citathistorie: TV2 Østjylland.
Ost og pålæg stablet flot. Det er 23-årige Jakob Buchwalds spidskompetence.
Jacob har autistiske træk blandet med lidt OCD. Til daglig finder man ham i køleafdelingen i Bilka i Tilst, hvor han gør en dyd ud af at stable alt fra skæreost til hakket oksekød og kyllingelår til perfektion.
Det har han gjort i to år nu i forbindelse med sin flexuddannelse, og onsdag afsluttede han sin sidste eksamen.
Udover sit eksamensbevis står Jakob også med en ansættelseskontrakt i hånden – han har nemlig, ligesom alle sine klassekammerater, fået arbejde.
– Det betyder alt for mig, at vi har fået de to gode år, hvor vores faglærer og ikke mindst arbejdsgiveren på stedet i et samarbejde har kunnet lære os at kende, for dem vi er, fortæller Jakob Buchwald til Tv2 Østjylland.
I 2018 påbegyndte Glad Fonden en 2-årig erhvervsrettet forsøgsuddannelse til unge med kognitive handicap. Det er den, som Jakob Buchwald og 32 andre unge nu har afsluttet.
Hjælper unge med autisme
Unge mennesker med autisme, social angst og indlæringsvanskeligheder kan nemlig have svært ved at få en uddannelse. Nu har de fået mulighed for at opnå de kompetencer, der skal til for at få et arbejde – og hvad det medfører i form af bedre økonomi, noget meningsfuldt at stå op til og deltagelse i et fællesskab, lyder det fra Glad Fonden.
– Jeg kan meget godt lide det med at snakke med folk og hjælpe en masse i løbet af min hverdag. Det kan både være kunder og kolleger. Og det at føle at man hører til i fællesskabet, fortæller Jakob.
De unge elever kan vælge mellem uddannelse inden for detail, køkken, lager og grøn service. Eleverne har tilknyttet en faglærer, som hjælper dem i svære situationer og støtter dem undervejs.
– De her unge mennesker har en masse evner, og Jakob er dygtigere til at holde orden end 99 procent af de mennesker, jeg kender. Men måske skal han lige have tingene forklaret en ekstra gang, for at kunne passe ind i den fart, der er herude i Bilka, fortæller Jakobs faglærer fra Glad Fonden, Stefan Kris Sørensen, til Tv2 Østjylland.
I løbet af de to år har Jakob været på gulvet i Bilka fire timer om dagen, fem dage om ugen. Efter de fire timers arbejde har han haft en times teoretisk undervisning med sin faglærer.
33 elever afsluttede uddannelse
Onsdag afsluttede de første 33 elever deres flexudannelse – heraf 10 elever i Aarhus, hvor de er uddannet i samarbejde med Salling Group.
Ifølge Glad Fonden har de unge, der skal videre i beskæftigelse, allerede udsigt til et job i den branche, de er uddannet i. Enkelte har endda haft flere jobtilbud på hånden.
Bilka er en af de virksomheder, som tager nogle af eleverne ind, og de er tilfredse med de unges indsats.
– Jakob er stabil, han er grundig og han står op hver dag og glæder sig til at gå på arbejde. Og det smitter af på alle omkring ham, fortæller sektionschef i Bilka Tilst, Vivi Poulsen, til Tv2 Østjylland.
– Vi har fået vores elever i arbejde, og de er alle sammen blevet sendt godt videre. Vi har et par stykker, der skal være i Bilka, nogle, der skal i Rema 1000 og andre, der skal i Kvickly, fortæller Jakobs faglærer, Stefan Kris Sørensen.
Også Jakob er glad og tilfreds.
– Det har samlet set været en stor sejr, og der kunne simpelthen ikke være noget som helst andet, der kan overgå de to uddannelsesår, som er foregået her i Bilka, siger Jakob.