Jagt efter meteorit sat i gang

En meteorit lyste himlen over Danmark op lørdag aften. Forskere håber, at stenen har ramt landjorden.

Her er det et billede af en tidligere meteorit fra Mars, der er blevet fundet i Danmark. Forskere håber nu, at en tilsvarende meteorit kan blive fundet, efter der blev set lysglimt og hørt brag over Sjælland lørdag aften. Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Lørdag aften var flere danskere vidne til et kraftigt brag efterfulgt af et usædvanligt lysglimt på himlen.

Ifølge Johan Peter Uldall Fynbo, professor MSO ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, var det en meteorit, der lyste himlen op.

– Mange har lagt mærke til et brag og har set et lysglimt.

– Det er en ildkugle eller et stort stjerneskud. Det er simpelthen en sten, der kommer ude fra solsystemet. Den rammer jordens atmosfære med mange tusinde kilometer i timen og brænder simpelthen på overfladen, siger han.

Fænomenet kan måske ses en eller to gange om året i Danmark, siger Johan Peter Uldall Fynbo.

Brug for beretninger fra vidner

Det er selvfølgelig tydeligst, når det sker i mørke, som tilfældet var lørdag. Men det er mere sjældent, at det lykkes at finde frem til stenen eller dele af den.

Det håber forskerne nu, vil ske denne gang. Noget tyder på, at stenen havde retning mod øst.

– Vi skal prøve at finde frem til stenen ved at bestemme dens bane. Det kan vi gøre ved hjælp af kameraer, der er sat op rundt om i landet, og ved hjælp af folks observationer.

– Derfor er det meget vigtigt, at folk, der har set den, melder ind på hjemmesiden ildkugle.dk, siger Johan Peter Uldall Fynbo.

Han gætter på, at meteoritten kan have været lidt større end en håndbold, da den ramte atmosfæren.

– Hvor meget, der så falder ned, er ikke til at sige, siger professoren, men den vil formentlig være dækket af en brændt skorpe og sandsynligvis magnetisk.

– Så hvis man finder en sten, der ser underlig ud og er magnetisk, så vil det være interessant at få den undersøgt, siger han.

Johan Peter Uldall Fynbo håber, at forskerne i løbet af søndag vil kunne finde frem til stenens bane og nedslagspunkt. Hvis den ikke er faldet i havet, vil en gruppe tage ud og lede efter den hurtigst muligt, siger han:

– Sådan en meteorit kan give os viden om systemets tidlige historie.

Johan Peter Uldall Fynbo så ikke selv meteoritten lørdag aften. Men han hørte braget.

– Jeg sad derhjemme, og vi havde trukket gardinerne for. Vi troede først, at det var et af børnene, der var faldet ud af sengen. Men efterfølgende kunne vi jo så konstatere, at det havde været meteoritten, siger han.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS