Jægere sættes nu ind mod covid-19

Efter coronasmitte på 33 minkfarme skal det nu tjekkes, om nordjyske rovdyr kan være smittekilden.

Finder man eksempelvis en død ræv i Nordjylland, kan man indlevere den til myndighederne. Det sker for at tjekke, om der kan forefindes coronasmitte hos dyrene, som har spredt sig til minkfarme. Genrefoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

Nordjyske jægere er blevet bedt om at indlevere rovdyr, de skyder eller finder i naturen til myndighederne for at finde ud af, om de kan være smittet med coronavirus og derfra have spredt smitten til minkfarme.

Det oplyser Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Der er konstateret coronasmitte på 37 minkfarme siden juni, ifølge TV2 Nord: 26 Minkfarme i Hjørring Kommune, 10 i Frederikshavn Kommune og 1 i Læsø Kommune. Besætningen på Læsø er den seneste i rækken

Opfordringen kommer i et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Miljøstyrelsen. Dyrene, der kan indleveres, er nedlagte mårhunde, ræve, ildere, husmår og mink.

Andre kan også hjælpe

Er man ikke jæger og ser et trafikdræbt rovdyr, kan man ligeledes indlevere det. Man skal dog sikre sig, at det sker på forsvarlig vis ved at påføre en pose over dyret, bruge engangshandsker og spritte sine hænder af.

Man kan aflevere dyr på Falck-stationer og ved Naturstyrelsen.

Ifølge Mariann Chriél, specialkonsulent i Miljøstyrelsen, er håbet bestemt ikke at finde smitte hos rovdyrene. Men man bliver nødt til at tjekke alle muligheder.

– Det sker lige så meget for at prøve at lukke en dør.

Det er for at prøve at se, om vi kan finde en forklaring på, hvorfor det springer rundt mellem farmene, siger hun.

Nye retningslinjer

Siden første smitteudbrud har myndighederne ændret retningslinjerne for minkfarmerne.

Ejerne skal nu lave en detaljeret plan for smittebeskyttelse, og medarbejderne skal bære mundbind, handsker og skifte tøj, når de har været hos minkene.

Det store smitteudbrud siden juni har også fået Fødevarestyrelsen til at øge smitteovervågningen på de danske minkfarme.

Eksempelvis skal minkavlere med farme i kommunerne Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring og Jammerbugt indsende prøver to gange om ugen.

Der findes i alt 1136 minkfarme i landet, men det er altså kun farme nord for Limfjorden, der indtil videre er ramt.

Holland var det første land i Europa, der oplevede et større udbrud af smitte på minkfarme. Over 40 farme har været ramt i landet, siden coronaudbruddet.

Powered by Labrador CMS