Jæger: Ulvekobler i den danske natur

Arkivfoto: Iris/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Til efteråret vil danskerne kunne opleve egentlige ulvekobler i den danske natur med en hanulv, en hunulv og deres hvalpe.

Sådan lyder vurderingen fra den erfarne ulvejæger Jesper Schytte, som har medvirket i filminstruktør Lars Ostenfelds nye udsendelse om kamerajagten på ulve i Danmark. En udsendelse, der vises på TV2 Fri lørdag.

Jesper Schytte, der har været professionel jæger i 35 år og observeret ulve i store dele af Europa, vurderer, at der er hele tre ynglende hunulve i Danmark.

»Baseret på jægernes oplysninger ude i naturen siden august, så tyder det på, at der tre kuld ulve herhjemme i Danmark. Til efteråret vil vi se egentlige kobler. Man vil se hvalpene fra 2014 gå sammen med mor og far, og de får så et nyt kuld til foråret, som slutter sig til flokken,« siger Jesper Schytte.

De helt afgørende beviser på, at der vandrer hunulve rundt i de danske skove, mangler endnu, men Jesper Schytte er ikke i tvivl om, det bare er et spørgsmål om tid, før en heldig dansker fanger et ulvekobbel på kameraet.

»Der er ikke længere tvivl om, at ulvene har slået sig ned her i landet. De er ved at etablere sig, og selv om man officielt kun har DNA fra 12 hanulve herhjemme, er der altså lusket nogle hunulve med også, viser mange udsagn fra folk. Vi har meget sikre observationer, og i november så fire voksne mennesker en ulvetæve med to hvalpe nord for Struer. Mændene var kun 75 meter fra ulvene,« siger Jesper Schytte og afviser, der kan være tale om hunde, idet de ikke på samme måde vandrer rundt i naturen med deres unger.

Da de første ulveobservationer blev indrapporteret i Danmark, talte flere eksperter om, at der var tale om en enlig ulv, der havde forvildet sig over grænsen , men det overrasker ikke Jesper Schytte, at ulven nu ser ud til at have slået sig ned.

»Når ulve vandrer, markerer de med sekret op ad træer og sten. Det fungerer som en lystavle for andre ulve, der får besked om at gå en bestemt vej. Sådan et sekret holder i tre-fire år, og de efterfølgende ulve sprøjter ligeledes sekreter på træerne, så der til sidst dannes en hel motorvej langs Østersøen,« siger jægeren og fortsætter:

»Her kan ulvene gå og dufte sig frem til, de skal gå mod Danmark. Der er et enormt pres fra de tidligere Sovjet-lande, der ikke har holdt ulvebestanden ved lige i mange år. De skal have et sted at være, og så vandrer de,« siger Jesper Schytte, der selv har skudt ulve i Serbien.

Powered by Labrador CMS