J-dag-kontrol: Drop bilen og behold kortet

Fra 3. til og med 6. november vil politiet jagte endnu flere spritbillister på grund af J-dag.

Offentliggjort Sidst opdateret

Nogle traditioner er ikke til at ændre. I morgen (4. november) kommer den elskede Tuborg Julebryg ud på den traditionsrige J-dag. Og traditionen tro, er der intet som juledruk, der kan få politiet ud på vejene. Fra torsdag til og med søndag vil politiet nemlig jagte endnu flere spritbillister end normalt i en national kontrol af sprit- og narkokørsel i forbindelse med J-dag.

I GALLERIET KAN DU SE FEM KENDTE DANSKERE, DER IKKE FULGTE POLITIETS RÅD.

J-dag afholdes altid første fredag i november måned, og derfor målretter politiet deres indsats mod spritkørsel de kommende dage. Udover spiritus vil politiet også tjekke, om billisterne er påvirket af narkotika eller medicin.

“Folk ved godt, det er no go”

Heldigvis ved folk godt, at spritkørsel ikke er en god ide. Det er derfor ikke et stort antal af spritbillister på J-dag, der får politiet ud på vejene. Det er ønsket om at holde antallet nede. Folk ved nemlig godt, at spritkørsel er “no go”, som Erik Mather, der er leder af færdselspolitiet i Sydsjælland og Lolland Falster, formulerer det.

– J-dag har jo været her en del år, og vi ved, at der er mange folk, der tager i byen på den dag. Flere overvurderer, hvor meget de kan tåle, efter de har fået nogle øl. Specielt i forhold til julebryggen, da den er stærkere end normal øl. Vi vil gerne medvirke til, at folk slipper for spritkørsel, forklarer Erik Mather til Newsbreak.dk og fortsætter:

– Vi fanger ikke så mange på J-dag. Folk er klar over, at de ikke skal køre, når de har drukket. Heldigvis er der kommet en fornuftig indstilling omkring spritkørsel. Folk ved godt, det er et “no go”.

Men er det så spild af tid  at tage ud med den ekstra kontrol? Det mener Erik Mather ikke. Det er netop fordi, folk ved, at politiet vil være der, at de lader bilen stå derhjemme.

– Når vi tager ud alligevel, er det som en sikring. Vi fanger ikke så mange i december, og heller ikke på J-dag, fordi folk godt ved, at politiet er klar, når de for eksempel skal hjem fra en julefrokost.

Politiets råd

Faktisk er det slet ikke i juletiden, at spritkørslen er værst. Det er derimod i sommermånederne, når folk tror, at politiet ikke er der.

– Det er sommermånederne, der er værst i forhold til spritkørsel. Når folk sidder ude i haven og får et par kolde øl, så glemmer de, at de ikke kan køre. Folk er mere opmærksom på det i højtiderne, hvor de ved, at politiet fører kontroller, fortæller Erik Mather.

Og spørger man Erik Mather, hvad man skal gøre i forhold til transport hjem i morgen, er svaret klart. Aftal hvem der kører, inden I tager af sted.

– Hvis man har planer om at tage i byen i morgen og få nogle øl, så skal man overveje inden, hvordan man kommer derud og hjem igen. Juleøllen er stærkere end almindelige øl, så har man fået mere end én øl, så skal man lade bilen stå. Hvis man er et par kammerater afsted, så aftal inden, hvem der kører, opfordrer Erik Mather.

Men kommer man alligevel til at drikke mere end forventet, gælder det om at tage konsekvenserne af sin druk og betale. I den mest bogstavelige forstand.

– Hvis man kommer af sted i bil og alligevel får mere end en enkelt juleøl, så lad bilen stå og tag den ekstraudgift, det er, at tage en taxa, tog eller bus. Hent i stedet bilen næste dag. Ikke nok med, at man ikke kommer galt af sted, man har faktisk også kørekortet næste morgen, når man vågner, understreger Erik Mather.

Powered by Labrador CMS