IT-kriminelle tager nyt våben i brug i jagten på dine data

Nu skal du ikke kun passe på med at åbne e-mails. Du skal generelt være meget opmærksom, hvis ikke du vil overdrage dine private data til slyngler med skumle hensigter.

If Skadeforsikring advarer mod IT-kriminelles seneste metode, hvor usb memory stick bliver “tabt” foran virksomheder. Når sticket isættes virksomhedens computer, bliver systemet lammet, og IT-kriminelle kræver løsesum for at få låst systemet op igen. Foto: Modelfoto udleveret af IF Forsikring.
Offentliggjort Sidst opdateret

Forsikringsselskabet IF bringer i en pressemeddelelse en serviceoplysning til de danskere, der på vej til deres arbejdsplads ser (eller allerede har set) en USB-nøgle, der ligger på jorden og ser noget så forsømt ud.

Vi mennesker er jo nogle særdeles nysgerrige væsener. Og det prøver alverdens IT-kriminelle nu at udnytte med en helt ny metode, der skal sikre dem adgang til dine data, selvom du aldrig åbner skumle e-mails og også holder dig for god til at klikke på alverdens links på nettet, når du ikke kender afsenderen.

Men ligger der en USB-nøgle foran en virksomheds hovedindgang, vil den naturlige reaktion muligvis være, at man tager USB-nøglen med ind på kontoret og sætter den i computeren for at finde ud af, hvem der ejer den. Og gør man det, er man hoppet lige i slynglernes fælde, ifølge IF Forsikring.

– Metoden er meget lavpraktisk. Mange virksomheder har retningslinjer for ikke at åbne vedhæftede filer eller aktivere links i mails fra personer og organisationer, man ikke kender. I denne metode udnyttes medarbejdernes intuitive hjælpsomme adfærd, men resultatet er ligeså skadeligt for virksomhedens IT-systemer, siger presseansvarlig Birgitte Ringbæk fra If Skadeforsikring i pressemeddelelsen.

Din harddisk bliver låst

Hvis man ender med at stikke en USB-nøgle i sin computer, der er specifikt lagt ud som lokkemad af skumle typer, bliver ens harddisk låst. ,

Det, de IT-kriminelle ønsker at opnå, er at virksomheden betaler løsesum for at få låst op for harddisken igen, oplyser Birgitte Ringbæk . Fænomenet kaldes Ransomware.

Metoden med USB-nøglen er blot en af mange, IT-kriminelle benytter sig af. Det er derfor særdeles vigtig, at man er opmærksom i sin hverdag.

– Et usb stick er blot en mulighed. Fremsendelse af mails med vedhæftede inficerede filer er en anden. Det er vigtigt, at man forholder sig kritisk til indkomne mails fra ukendte personer eller firmaer og eksempelvis heller ikke falder for fristelsen til at putte et fundet usb stick i sin arbejds-pc, selvom man ville gør det i den bedste mening, siger Birgitte Ringbæk i pressemeddelelsen.

Årvågen medarbejder var kløgtig

If Skadeforsikring oplyser, at det i det aktuelle tilfælde fra Storkøbenhavn var en årvågen medarbejder, som fik memory sticket undersøgt inden det blev indlæst i virksomhedens computere. Skaden udeblev derfor.

If samarbejder med IBM, der varetager den 24-timers service, som virksomheder får adgang til via selskabets datakriminalitetsforsikring. Erfaringen er, at de fleste virksomheder er rigtig gode til og opmærksomme på at advare medarbejderne, når de gør erfaringer om nye metoder og risici inden for cyberangreb.

– Udfordringerne er størst hos de små og mellemstore virksomheder, hvor man oftere ikke internt har samme IT-kompetencer og eksperter til rådighed som i de større virksomheder, når krisen for alvor spidser til. Tid er en afgørende faktor, når virksomhedens drift er lammet og eventuelt misbrug af oplysninger skal begrænses bedst muligt, derfor er 24-timers servicen med IBM en væsentlig del af vores forsikring, oplyser Birgitte Ringbæk i pressemeddelelsen.

 

 

Powered by Labrador CMS