IT-gigant skal tilbagebetale 463 millioner: Skylder firmaet dig penge?

Skal du have penge tilbage?

Trods en sej kamp skal Amazon nu betale flere hundrede millioner tilbage til sine kunder.Arkivfoto: LOIC VENANCE / SCANPIX
Arkivfoto: LOIC VENANCE / SCANPIX

Offentliggjort Sidst opdateret

Efter flere års juridisk kamp har IT-giganten Amazon tabt et søgsmål. Firmaet er derfor gået med til at tilbagebetale 463 millioner kroner til forældre, hvis børn har shoppet amok i apps. Det skriver Ars Technica.

Tirsdag begyndte firmaet tilbagebetalingen. De kunder, der skal have penge tilbage, burde få en mail fra Amazon. Du kan også tjekke, om firmaet skylder dig penge ved at klikke på det her link.

Amazon lokkede penge ud af børn

Federal Trade Commission (FTC) sagsøgte Amazon i 2014. FTC er en amerikansk kommision, der arbejder i alle stater på at sikre retfærdige handelsforhold. Kommisionen beskyldte Amazon for ikke at have sikret sig nok imod, at børn kunne købe apps. Børnene kunne købe apps, der kostede over 1000 kroner uden at skulle have kodeordet fra sine forældre.

Problemet kom, da Amazon først frigav sin Kindle Fire OS. Når forældre købte kindlen til deres børn var forældre kontrollen slået fra. Det betød, at børnene selv kunne købe apps, medmindre forældrene ændrede indstillingerne. Børnene kunne altså købe dyre apps, uden at være nødt til at spørge deres forældre om lov.

Amazon har kæmpet imod FTC i flere år nu. Men efter firmaet tabte en vigtig retssag, er der blevet indgået et forlig mellem de to parter.

Sidste firma i rækken

FTC mener ikke, det kan komme som nogen overraskelse for firmaer, at de bør sikre mod, at børn bruger deres forældres penge.

– Den her sag viser, hvad der burde være et grundprincip for alle firmaer. Nemlig at du skal have kundens samtykke, inden du sender dem en regning, siger Thomas Pahl, der er chef for FTC’s afdeling for kundebeskyttelse.

Amazon er det sidste firma med en stor app-store, som er blevet sagsøgt af FTC. Kommisionen har haft lignende sager mod Apple og Google, som blev afsluttet meget hurtigere. Her indgik begge firmaer et forlig med kommisionen i 2014. Apple gik med til at betale 215 millioner kroner og Google gik med til at betale 126 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS