Islag eller isslag: Kender du forskellen på de to vejrfænomener?

Hedder det islag eller isslag? Nogle tror måske, at islag eller isslag er den samme ting, men det er det ikke. Der er tale om to vidt forskellige vejrfænomener.

Isslag er et vejrfænomen, der er værd at kende til og være opmærksom på. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Islag eller isslag? Du troede måske, at de to ting var præcist det samme, men ifølge Danmarks Meteorologiske Institut, er islag eller isslag to vidt forskellige fænomener, hvor det ene forekommer flere gange hver eneste vinter, mens det andet forekommer mere sjældent og slet ikke i samme omfang.

Så er det islag eller isslag, der er det mest udbredte af de to vejrfænomener? Det er islag, hvis man spørger DMI. DMI skriver, at islag dannes “når vand på overfladen bliver kølet af og fryser til is.”

Det betyder, at vandet rammer overfladen, eksempelvis en vej eller et fortov. Og så fryser det til is. Det kan have regnet, og regnen kan så fryse til is, eller det kan have været snevejr, der så er smeltet og så frosset.

DMI skriver, at der kun kræves to ting, før islag kan dannes: Minusgrader og vand på en overflade.

Isslag kan være farligt

Isslag er derimod noget ganske andet, og ifølge DMI kommer der kun isslag et par gange hver vinter. Det rammer sjældent hele landet på én gang, og det kommer sjældent i særlig kraftig form.

“For at isslag kan dannes, stilles der store krav til atmosfærens sammensætning,” skriver DMI. Først og fremmest skal jordoverfladen være kold. Så skal der komme varm luft ind i de højere luftlag, og så skal der falde regn.

Regnen falder ned gennem den varme luft, sidenhen bliver dråberne underafkølet, og de når dermed ned under 0 grader, uden dog at fryse til is. Men i dét, de rammer den frostkolde overfalde, bliver de til is. De danner et klart, sammehængende lag af is, der kan være meget, meget glat at færdes på, både for en fodgænger, en cyklist eller en bilist.

Ifølge DMI sker det ganske sjældent, at vejrfænomenerne “klikker”, så der kan blive dannet isslag, men når det sker, skal man være særligt forsigtig.

At isslag kan føre til glatte veje, er noget, Newsbreak.dk tidligere har omtalt. Blandt andet den marts-dag, da DMI havde varslet om isslag, og flere uheld i trafikken fulgte efter. Eller da et nærmest usynligt isslag en februardag førte til uheld der gjorde, at flere personer røg på skadestuen. 

Kilde: DMI.

Powered by Labrador CMS