Invester i barnets fremtid med motion
Gode motionsvaner kan med fordel grundlægges tidligt, og et aktivt børneliv gavner både sundhed, trivsel og motorik.
Babysvømning, juniorgymnastik og børnecrossfit.
Der findes en skov af tilbud om bevægelse til børn. Og både i forhold til fysisk og mental sundhed er der en række fordele ved et aktivt børneliv.
– Aktive børn bliver typisk også aktive voksne. Omvendt bliver inaktive og overvægtige børn også hyppigere overvægtige og inaktive voksne, siger Heidi Klakk, der er fysioterapeut og ph.d. i børns sundhed ved Syddansk Universitet.
Hos de 0-4-årige styrker motion både motorik, psykosocial sundhed og kognitiv udvikling. Hos større børn vil det øge kondition, muskelstyrke, knoglestyrke og bevægelighed, oplyser Sundhedsstyrelsen.
Det gælder også, selv om børn bliver født med forskellige udgangspunkter.
– Nogle børn kan have særlige udfordringer, men uanset udgangspunkt vil det være godt med en aktiv hverdag, siger Heidi Klakk.
Derfor er det vigtigt, at man grundlægger de aktive vaner allerede tidligt. Og det kræver hverken penge, træningstøj eller særlig forberedelse.
– Det er mindst lige så vigtigt, at man går ture med familien, får lov at klatre i træer og tager cyklen til og fra skole, siger hun.
Aktiv hverdag
Hverdagsmotionen er vigtig, fordi antallet af aktive timer løber op. Her gælder nemlig samme regnestykke, som også gælder voksne.
– En aktiv hverdag stimulerer din motorik og metabolisme, det giver en bedre energibalance, og det er en mere holdbar og sikker investering end perioder med kure og to timers ugentlig træning i fitnesscentret, siger Heidi Klakk.
Her kan man med fordel tage i skoven. For forskning viser, at naturen stimulerer børn til bevægelse.
En gennemgang af den aktuelle forskning fra Center for Børn og Natur under Københavns Universitet viser, at børn er langt mere aktive i løbet af en skoledag, når skolen foregår ude fremfor indendørs.
– I naturen behøver man heller ikke tænke over kondition, eller om træningen var hård nok. Man skal bare lade barnet lege, tilføjer Heidi Klakk.
Man skal også have for øje, at børn typisk er sociale motionister, forklarer Henrik Duer, der er træningsfysiolog og cand.scient. i idræt.
Artiklen fortsætter under videoen
Mens de er små, vil de primært være aktive med mor og far, men når de bliver ældre, vil den sociale drivkraft trække i retning af kammeraterne.
– Så lad dem motionere i en klub eller forening, hvis de har lyst. På den måde lærer de også at indgå på et hold og får den sociale opdragelse, som ligger i det, siger han.
Den organiserede idræt har også andre fordele. Fællesskabet vil nemlig medvirke til at fastholde de sunde vaner – både på kort og langt sigt, siger begge eksperter.