Invasiv krabbe spreder sig i Danmark
Den invasive asiatiske strandkrabbe er nu fundet i Øresund.
Den asiatiske strandkrabbe er en uvelkommen gæst i danske farvande, og nu har den fundet et nyt at boltre sig i.
Således skriver Øresundsakvariet, at man under en blåmuslingejagt i Helsingør Havn stødte på krabben. Og ikke bare en, men fem fik man fingre i, fortæller Jens Peder Jeppesen, akvariechef og marinbiolog på Øresundsakvariet:
Artiklen fortsætter under videoen
– Det umiddelbart bekymrende er, at vi faktisk fangede fem eksemplarer af den nye strandkrabbe på et relativt lille areal – dette kunne indikere, at den asiatiske strandkrabbe allerede har fået rigtigt godt fat i Øresunds unikke natur, siger han.
Spreder sig med lynets hast
Krabben blev ifølge Miljøstyrelsen første gang spottet i Danmark i 2015, hvor man fandt den i Esbjerg Havn.
Siden har den på få år nærmest overtaget østersbanken i Vadehavet, og volder den almindelige strandkrabbe store problemer.
Det er måske naturligt nok, for den er ifølge Jens Peder Jeppesen en aggressiv fætter:
– Når et nyt dyr opnår så stor fremgang på så relativt kort tid, ser vi som regel på udviklingen med bekymring. Den invasive lille krabbe har andre steder opnået tætheder på op til 150 krabber pr. kvadratmeter og den er tilmed særdeles hårdfør. Den har udvist ekstrem stor tolerance over for både vandets saltholdighed og temperatur og man har for eksempel fundet den ved både 0 og 25 grader i vandtemperatur, siger han.
En blandt flere, vi gerne vil undgå
Listen over invasive arter i Danmark tæller i skrivende stund mere end 40 forskellige dyr.
Problemet med de mange dyr, du kan læse om i galleriet til denne artikel er blandt andet, at de kan ødelægge levevilkårene for andre dyr, der har mere ret til at være i Danmark.
Invasive arter er, ifølge Miljøstyrelsen, et problem over hele verden, der kan få både samfundsøkonomiske, sundhedsmæssige og biologiske konsekvenser.
Det er derfor, man i EU har valgt at udarbejde en fælles liste over invasive arter, så EU’s medlemslande i fællesskab kan bekæmpe invasive arter sammen.
Hvis du falder over et af de uønskede dyr fra galleriet i denne artikel, og du gerne vil hjælpe Danmark af med det, kan du hos Miljøstyrelsen læse mere om, hvor og hvordan du afleverer den til professionelle, der så vil håndtere sagen derfra.