Influenza-sæson: Der er særlige regler for at være syg

Må chefen spørge, hvad du fejler, og skal du fortælle, hvor længe du regner med at være væk? Det får du svarene på her.

Influenza-epidemier forekommer stort set hvert år fra december til marts. Epidemierne optræder lidt forskelligt fra år til år. Et par gange i løbet af en tiårs periode kan op mod 20 procent af befolkningen være ramt af influenza, skriver sundhed.dk. (Arkivfoto). Foto: Colourbox/free
Offentliggjort Sidst opdateret

Næsen løber, panden brænder, hovedet dunker, halsen er øm, leddene gør ondt, og kroppen ryster af kulde, selv om du sveder.

Influenzasæsonen er over os, og er du en af de op mod 20 procent, der hvert år bliver overmandet af sådan en omgang, må du putte dig under dynen, indtil du kan komme på benene igen.

For mange betyder det også en sygemelding på arbejdet, men hvordan er det nu lige, det er – må chefen eksempelvis spørge, hvad du fejler, og skal du fortælle, hvor længe du regner med at være væk?

Det guider chefkonsulent Bella Lea Buono fra Djøfs Rådgivningscenter her til. Alle reglerne gælder for funktionæransatte og langt de fleste af dem også for øvrige grupper på arbejdsmarkedet.

Sådan melder du dig syg

Som udgangspunkt skal du først og fremmest melde sig syg, når du ikke føler dig i stand til at løse sine arbejdsopgaver, forklarer hun.

Det skal du gøre inden arbejdsdagens begyndelse.

– Hvis man plejer at møde klokken 9, så er det inden da, man skal kontakte sin chef – alt efter hvad der står i virksomhedens interne politik om sygemelding. Men gør det selvfølgelig i så god tid inden som muligt, så chef og kolleger kan nå at koordinere dagens opgaver, siger Bella Lea Buono.

– Det er vigtigt, at sygemeldingen sker i overensstemmelse med arbejdspladsens regler på området. Nogle steder er det via mail, via sms eller via opringning. Hvis man er i tvivl, kan det være smart at ringe og få fat i chefen. Hvis man gør det på skrift, er det altid en god idé at få en bekræftelse.

Hvad må din chef?

Du er ikke forpligtet til at fortælle chefen, hvad du fejler, og chefen må heller ikke spørge om det.

Chefen må derimod gerne spørge, hvor længe du regner med at være væk i forhold til at dække ind, så virksomheden har kapacitet nok til at løse og tilrettelægge opgaverne i dit fravær.

– Hvis man vurderer, at sygemeldingen er kortvarig, kan man overveje at fortælle chefen, hvad man fejler. Det kan være i ens egen interesse at give chefen en indikation af udløbsdatoen for sygemeldingen, mener Bella Lea Buono.

Hvis det er ubehageligt selv at skulle estimere, hvor lang tid du er væk, kan du kontakte lægen og få en vurdering.

– Så kan man fortælle chefen, hvad lægen siger, siger Bella Lea Buono og tilføjer:

– Beder chefen om en lægeerklæring – og det kan vedkommende i princippet forlange at få på første sygedag – så er det chefen selv, der skal betale for den. Det er dog yderst sjældent, at det sker så tidligt.

Du må ikke smitte

Er du i tvivl om, hvorvidt du skal tage afsted eller ej, skal du være meget opmærksom på, om man smitter.

Gør du det, så bliv hjemme, understreger overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen fra Statens Serum Instituts Central Enhed for Infektionshygiejne.

– Spørger man os på Statens Serum Institut, skal man ikke møde syg på arbejde – man risikerer at smitte kunder og kolleger. Man begynder at smitte, allerede fra når man mærker de første symptomer som nys, hoste, snot og feber, siger hun og fortsætter:

– Man smitter mest de første tre-fire dage, og man er først smittefri igen, cirka et døgn efter at man ikke længere har feber. Man kan stadig nyse, hoste og være lidt snottet, uden at det er ensbetydende med, at man smitter med influenza, men man skal stadig være meget omhyggelig med håndhygiejnen.

Det gælder altid, hvis man har pudset næse, hostet og nyst i hænderne, når man er sammen med andre, understreger hun.

Sådan håndterer du sygdommen

Hvis har svært ved at sove og generelt lider mere end almindeligt under influenza-sygdommen, kan du tage håndkøbsmedicin. Det anbefales dog, at man holder den slags til et minimum. Der findes også andre midler, der bruges i behandling mod influenza, men pencilin har ingen effekt.

Du kan læse mere om sygdommen i vores artikel om influenza.

Powered by Labrador CMS