Indlagte på hospicer må træffe disse svære valg
Der er sat begrænsning på antallet af besøg fra pårørende på landets hospicer på grund af coronavirussen. Et voldsomt etisk dilemma, siger hospicechef
Landets hospicer har begrænset adgangen til besøg, så det mange steder kun er ”de allernærmeste”, der kan få adgang til den indlagte patient.
Det skriver Kristeligt Dagblad.
Det sker for at begrænse smitten fra coronavirus, sådan som myndighederne påbyder. Men på hospicerne sætter det patienter, pårørende og personale i et svært etisk dilemma.
(Artiklen fortsætter under videoen)
På Hospice Djursland i Rønde siger hospicechef Dorit Simonsen, at det allerede er sket, at patienter har været nødt til at vælge, hvilke få pårørende der kan komme på besøg.
– Det er et voldsomt dilemma. Det er det selvfølgelig, fordi den patient, som er indlagt her, formentlig er døende, og hvem må så have lov at komme, og hvem må ikke? Det er meget vanskeligt for patienter, pårørende og os, som skal sætte de restriktioner, siger hun.
Hvis du har pårørende på hospice, plejehjem eller hospital er det vigtigt, at du sørger for at vaske dine hænder grundigt, inden du tager på besøg på for at beskytte dem mest muligt.
I galleriet ovenfor kan du se en udførlig guide til, hvordan du skal gøre.
Kun “allernærmeste” kan besøge
Også på Sankt Lukas Hospice i Hellerup ved København er besøg begrænset til ”de allernærmeste”.
De må desuden ikke opholde sig i hospicets fællesarealer, hvor mange under normale forhold bruger meget tid, for eksempel med at vente på, at en indlagt vågner og er klar til at være sammen, siger hospicechef Thomas Feveile.
– Jo mere tid man kan være til stede, jo tættere bliver kontakten jo også, men oplevelsen som besøgende er noget anderledes, end den plejer. Jeg mener stadig, vi har et godt tilbud, men jeg kan godt mærke, at vi ikke kan tilbyde hele pakken, og at det er nogle vigtige ting, vi kommer til at mangle, siger han.
Samtlige landets 19 hospicer har sat restriktioner på besøg til de indlagte, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge sendte danskerne hjem og opfordrede til, at hospitaler og plejehjem skærpede deres regler for besøg.
De fleste hospicer har begrænset besøg til ”et absolut minimum” eller ”de allernærmeste”.
Det er familien selv, som bestemmer, hvem det er. Flere hospicer har låst døren for alle andre besøg.
I sidste uge blev en kvinde, som havde fem voksne børn, indlagt på Hospice Djursland. Hun valgte sin ægtefælle som nærmeste pårørende.
Det betød ikke, at børnene ikke måtte komme på besøg, siger Dorit Simonsen.
– Men vi appellerer virkelig meget til, hvis der er mange pårørende, at de taler med hinanden og aftaler, hvem der har kontakten til patienten. De andre må derigennem holde sig orienteret om, hvordan det går. Og skal flere ind og sige farvel, må det være én ad gangen.
Patienten kan sendes hjem
I sidste ende vil hun hjælpe patienten til at komme hjem, hvis det er et afgørende ønske, at hele familien er samlet om afskeden.
– Det er som at vælge mellem pest eller kolera. Det er et frygteligt dilemma, for vores arbejde er at have den enkelte patient og hans eller hendes personlige ønsker i fokus. Men i denne situation er vi tvunget til at tænke på mere end den enkelte – på mine medarbejdere og på hele samfundet, hvor det er helt afgørende, at smitten begrænses, siger hun.
De pårørende er hospicernes målgruppe såvel som den indlagte patient, siger flere.
Hospicernes opgave, som coronavirus nu gør svær, er at give dem muligheder for at sige farvel på en måde, der kan hjælpe dem i sorgen bagefter.
– Hvem skal have lov at sige farvel? Dilemmaet er jo, at nogle af de lidt fjernere pårørende ikke får lov at sige farvel, siger Ina Lillevang, afdelingssygeplejerske på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande.
Hospicechef på Svanevig Hospice på Lolland Birgitte Bülow supplerer:
– For patienten kan det skabe sorg og frustration i en situation, hvor man er ensom, og nu bliver det endnu mere. Og for pårørende lidt længere ude, kan det skabe sorg og frustration, at de ikke kan få lov at være her. Måske har de noget, de vil sige, holde i hånd, eller familien har behov for et fællesskab om det her dødsleje, siger hun.
80 frivillige sendt hjem
På Anker Fjord Hospice blev hospicets 80 frivillige sendt hjem, allerede inden der blev indført begrænsning på besøg.
Det samme er tilfældet på Sankt Lukas Hospice og Hospice Djursland, hvor man også er holdt op med at synge den døde ud, hvilket ofte foregår med et følge af pårørende.
Alle hospicelederne understreger dog, at deres regler ikke er rigide.
For nok er samfundet lukket ned, men inden for den ramme snor de sig så meget, det er forsvarligt, siger Birgitte Bülow fra Svanevig Hospice.
– Vi finder individuelle løsninger hver gang. Vi havde en familie i weekenden, hvor moderen, der ikke havde lang tid tilbage, bad om at give en besked til alle fem børn på én gang. Så kom de og var her i det kvarter, det tog, og så gik de igen.