Indien vil igen kræve Holck udleveret

Foto: Keld Navntoft/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Den årelange dansk-indiske strid om ud­leveringen af våbensmugleren Niels Holck er på ingen måde på vej mod en løsning.

Tværtimod har det indiske forbundspoliti forberedt en ny udleveringsbegæring, som den Indiens regering i øjeblikket overvejer, om den skal præsentere for Danmark. Samtidig er forholdet mellem New Delhi og København så anstrengt, at stats­minister Helle Thorning-Schmidt (S) har valgt at droppe et besøg i Indien om knap to uger. Det skriver Berlingske.

Indien har forsøgt at få Niels Holck udleveret, lige siden han i 1995 var med til at forsyne en indisk oprørsgruppe med flere ton våben og ammunition. Skiftende danske regeringer har været klar til at sende Niels Holck til Indien for at blive retsforfulgt, men i 2011 fastslog både byretten og landsretten, at den nu 53-årige dansker ikke kan udleveres, da han risikerer tortur i indisk forvaring.

Siden har de danske myndigheder været lagt på is af Indien, der også har chikaneret danske virksomheder.

Men nu varmer Indien altså op til endnu en omgang diplomatisk armvridning i den spegede sag, der giver den danske regering dybe panderynker, fordi den gør det svært for Danmark at få en fod indenfor på det lovende indiske vækstmarked.

Ifølge avisen Hindustan Times og andre indiske medier har forbundspolitiet – The Central Bureau of Investigation (CBI) – for­beredt en ny udleveringsbegæring og afleveret den til landets regering.

»CBI har skrevet til centralregeringen for at få afsendt en ny begæring til Danmark,« siger en kilde i forbundspolitiet til avisen og understreger, at der sammen med begæringen er de fornødne garantier mod overgreb på Niels Holck udstedt af den lokale domstol, der skal forestå retsopgøret.

Det fornyede fokus på udleveringen af Niels Holck falder sammen med, at den rige og stærkt industrialiserede indiske delstat Gujarat om blot et par uger er vært for en storstilet, international erhvervs- og investerings­konference kaldet Vibrant Gujarat. Brancheorganisationen Dansk Industri deltager sammen med en række danske virksomheder, der gerne vil have del i det indiske væksteventyr. Indiens nye premierminister, Narendra Modi, åbner konferencen, og delstatens myndigheder har inviteret statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Hun har dog valgt at takke nej – ifølge Berlingskes oplysninger, fordi statsministeren ikke ville kunne få den indiske regering i tale under besøget.

I stedet bliver det nu handels- og udviklings­minister Mogens Jensen (S), der skal stå i spidsen for den danske handels­delegation.

»Delstaten Gujarat har inviteret statsministeren til at deltage i Vibrant Gujarat. Det kunne desværre ikke lade sig gøre i den aktuelle situation,« oplyser Mogens Jensen i en skriftlig kommentar.

Han lægger ikke skjul på, at regeringen er stærkt interesseret i at få normaliseret forholdet til Indien, som er en af de vækstøkonomier, der ifølge Udenrigsministeriets nye strategi skal bane vejen for økonomisk fremdrift og nye job herhjemme. På grund af Niels Holck-sagen er Danmarks muligheder i Indien dog indtil videre begrænsede, og derfor er Indien heller ikke blandt de vækstøkonomier, hvor Udenrigsministeriet nu vil udsende en række såkaldte vækstrådgivere.

»Det vil være til stor gavn for både Indien og Danmark at styrke samarbejdet, og det er en høj prioritet for regeringen. Derfor er jeg også glad for, at det efter en dialog med de indiske myndigheder er lykkedes at finde en model, hvor jeg deltager i konferencen på Danmarks vegne sammen med en gruppe af danske virksomheder, der ser gode mulig­heder på det indiske marked,« oplyser Mogens Jensen.

Der har ellers fra dansk side været håb om en bedring i de dansk-indiske relationer efter indsættelsen af Narendra Modi som premierminister. Det skyldes ikke mindst, at Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, har opbygget nære kontakter til den indiske regeringschef. Det var eksempelvis Freddy Svane, der som den første udenlandske ambassadør mødtes med Modi, mens han endnu var ledende politisk minister i delstaten Gujarat.

Samtidig har Danmark i EU-kredsen været et af de lande, der har banet vejen for en ophævelse af den diplomatiske boykot af Modi, som EU og USA iværksatte efter en massakre på henved 2.000 muslimer i Gujarat i 2002. Dengang var den hindu­nationalistiske Modi politisk leder i Gujarat, og den dag i dag er der mange i Indien, der mistænker Modi for at være ansvarlig.

Ifølge avisen Times of India er der dog ikke udsigt til en egentlig normalisering af Indiens relationer med Danmark uden udlevering af Niels Holck. Heller ikke – bemærker avisen – selv om premierminister Modi er stærkt interesseret i mange af de løsninger inden for bæredygtig vækst, som Danmark er kendt for.

»Indtil Indien og Danmark kan finde en eller anden måde at udlevere Davy (Kim Davy er Niels Holcks dæknavn i Indien, red.) til Indien på for at blive retsforfulgt, vil et diplomatisk engagement på højt plan med dette nordeuropæiske land fortsætte med at være vanskeligt,« skriver Times of India.

Powered by Labrador CMS