IMF-prognose mødes af hovedrysten i Danmark
IMF går ifølge flere danske cheføkonomer helt i skoven, når fonden fremlægger prognosen for Danmarks økonomi.
Den Internationale Valutafond, IMF, sænker den globale vækstprognose for i år og næste år og forklarer det med trusler fra urolighederne i Ukraine og Mellemøsten til ebola og en mulig stagnation i eurozonen.
Fonden siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at den globale økonomi vil vokse med 3,3 procent i år og 3,8 procent i 2015. Oprindelig lå vækstskønnet for næste år på 4,0 procent.
Vækstprognosen for verdens største økonomi, USA’s, bliver justeret op med 0,5 procentpoint til 2,2 procent i år, idet IMF anerkender landets markante opsving efter et større fald i første kvartal.
Samtidig er væksten i Europa skåret ned til kun 0,8 procent i år og 1,3 procent i 2015, og Japan bliver justeret ned til 0,9 procent i år og 0,8 procent næste år.
Til gengæld ser fonden beskeden optimistisk på Kinas økonomi, hvis vækstrate skrues ned til 7,4 procent i år og 7,1 procent næste år.
Mens IMF ikke er særlig optimistisk på den globale økonomis vegne, så er fonden meget optimistisk med hensyn til dansk økonomi. IMF venter en vækst på 1,5 procent i Danmark i år – stigende til 1,8 procent næste år.
– Man skal naturligvis aldrig sige aldrig, men en vækst på 1,5 procent i år virker på ingen måde som et realistisk skud med den information, vi har aktuelt, siger cheføkonom Steen Bocian, Danske Bank i en kommentar og uddyber:
– IMF’s skøn står da også i skærende kontrast til vismændenes prognose fra i formiddag (tirsdag). Her ventede vismændene en vækst på 0,5 procent i år. Det er en meget stor prognoseforskel, når vi vel at mærke er tre fjerdedele gennem året.
Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit Markets er også særdeles skeptisk over for IMF’s prognose:
– Det lyder næsten for godt til at være sandt, og det er desværre også. Det kræver således en BNP-vækst på 1,2 procent i både tredje og fjerde kvartal for, at IMF skal komme i mål med deres prognose, siger han i en kommentar.
– Det er helt hen i skoven. Pilen peget omvendt på en lille vækstskuffelse i andet halvår af 2014 som følge af de fortsatte geopolitiske spændinger mellem Vesten og Rusland, og den stadig voksende risiko for en ny mere længerevarende recession i euroområdet, siger Tore Stramer.
Nykredits chefanalytiker mener, at man ikke skal tillægge dagens prognose fra IMF for Danmark den store værdi. Det er sjusket arbejde, der desværre viser at konjunkturanalyse ikke er en spidskompetence hos IMF, lyder det.
/ritzau/