I disse kommuner må du ikke brænde hekse af sankthansaften
Det kan blive svært finde et sankthansbål i 2018. Men nu ophæves afbrændingsforbuddet i flere kommuner.
At opleve et sankthansbål i 2018 kan blive noget af en udfordring. Alt efter, hvor du bor henne.
Mange har sikkert allerede kastet en hvid heks efter det traditionsrige sankthans-bål.
En lang række kommuner har nemlig, på grund af de seneste ugers tørke, indført afbrændingsforbud, der blandt andet risikerer at gå ud over bålet forbindelse med Sankthans.
Men nu er der håb – flere kommuner har igen ophævet det. I faktaboksen længere nede i artiklen kan du se hvilke.
Hvis du ikke finder din kommune på listen, er der altså ikke noget at gøre, hvis du vil suse heksen til Bloksbjerg. Det skulle da lige være at hoppe ind i bilen og køre til en af de nævnte.
Vejrguderne har de seneste dage åbnet lidt for sluserne, og det har ført til, at der er blevet lempet på forbuddet mod afbrænding i flere kommuner.
Mandag og tirsdag er forbuddet ophævet i 18 kommuner.
I 52 andre kommuner er der fortsat helt eller delvist afbrændingsforbud.
Du kan se en komplet – og opdateret – liste hos Danske Beredskaber.
Sankthansbål i 2018 flere steder i landet
Men selv om der nu er dele af landet, hvor der er givet grønt lys til sankthansbålet lørdag aften, skal man være ekstra påpasselig.
– Selv om man ikke befinder sig i et område med forbud, så skal man udvise stor agtpågivenhed, siger sekretariatschef Bjarne Nigaard, Danske Beredskaber.
– Man skal tage bestik af vind, vejr og omgivelser. Hvis der er den mindste risiko for, at en glød fra bålet kan svæve med vinden ind i den nærmeste plantage, så bør man lade være med at tænde bålet, siger han.
Tørt mange steder
DMI’s tørkeindeks viser, at der stadig er tørt mange steder i landet. Især på Sjælland og Bornholm.
Vejrudsigten frem mod lørdag bliver studeret nøje af de kommunale beredskaber, forklarer Bjarne Nigaard.
– Hvis vi rammer en vejrsituation, hvor der er udsigt til meget nedbør de næste dage, kan situationen blive forandret i nogle af de kommuner, der fortsat har forbud.
– Vi holder øje med situationen time for time. Vi har ingen interesse i at opretholde et forbud, hvis det kan aflyses, siger Bjarne Nigaard.
Hos DMI byder vejrudsigten frem mod weekenden på en velkendt sommerklassiker – en blanding af byger, blæst og sol.
Intet statsminister-bål
Afbrændingsforbuddet betyder i øvrigt, at der ikke bliver noget bål ved det traditionsrige sankthansarrangement med statsministeren på Marienborg.
Det oplyser Statsministeriet.
Det skyldes afbrændingsforbud i Lyngby-Taarbæk Kommune. Det øvrige program med båltale og underholdning vil dog blive gennemført.
Som borger kan man tjekke, om man er omfattet af et afbrændingsforbud, ved at gå ind på sin kommunes eller det lokale beredskabs hjemmeside.