I dag klokken 12.00 sker der noget ganske særligt
Folketingets åbning falder hvert år på den samme dag. Det markerer starten på folketingsåret, men det betyder ikke, at medlemmerne har holdt ferie, siden de havde sidste møde i Folketingssalen.
Folketingets åbning falder hvert eneste år på den samme dag; den første tirsdag i oktober.
Sådan står det skrevet i Grundloven, hvor du både kan læse, hvornår folketingsåret starter (første tirsdag i oktober,) og hvornår folketingets medlemmer officielt starter (klokken 12.00.)
Det betyder også, at den kongelige familie har mindst én opgave den første tirsdag i oktober, de skal møde op til.
Regenten (i 2018 Dronning Margrethe) og andre medlemmer af familien (i 2018 Kronprinsparret, D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie og H.K.H. Prinsesse Benedikte) overværer således folketingets åbning klokken 12.00.
Ingen ferie
Siden folketingets medlemmer går på sommerferie i juni, kunne man få den tanke, at medlemmerne har en lang, lang sommerferie, før de igen mødes i Folketingssalen. Det er ikke korrekt. TV2 Nyhederne skriver, at både menige medlemmer af Folketinget, såvel som ministre, har møder og opgaver over hele året.
Folketinget mødes i øvrigt også i stepber, hvor de skal diskutere den kommende finanslov. Folketingets åbning markerer blot starten på et nyt folketingsår, men det betyder altså ikke, at de 179 folkevalgte kommer udhvilede tilbage efter en fire måneder lang ferie.
Traditioner nye som gamle
Selve folketingets åbning foregår i Folketingssalen på Christiansborg. Ifølge Folketinget er det aldersformanden, altså det medlem af Folketinget, der har siddet længst, der indleder årets første møde.
Folketinget skriver, at åbningsdagen forløber på den samme måde næsten hvert eneste år. Der skal vælges en formand og fire næstformand, og herefter skal statsministeren holder sin åbningstale.
Det er i forbindelse med denne tale, at vi hører om rigets tilstand, og også talen er nævnt i grundloven, i § 38 stk. 1:
“På det første møde i folketingsåret afgiver statsministeren en redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger,” lyder det i Grundloven.
Kongefamilien bliver modtaget af Folketingets formand foran indgangen til Christiansborg, men i modsætning til en del af de andre skikke, er kongefamiliens tilstedeværelse ved folketingets åbning faktisk ikke så gammel en tradition.
Regenten og tronfølgeren har i fællesskab kun overværet åbningen hvert år siden 1966, og siden 1968 har kongefamilien siddet i kongelogen. Det kan du læse mere om hos Kongehuset.