Hvornår må du bære på en kniv? Det afhænger af, hvad du skal med den
Knivloven blev senest ændret i april 2016, og den bestemmer, hvornår en kniv er ulovlig.
Knivloven er en svær størrelse. Ved indførslen var der ramaskrig fra jægere, fiskere og andre, der havde en erhversmæssig nødvendighed i at kunne bære kniv. Det viste sig nemlig at kunne skabe særligt store problemer for disse.
En af dem var Lars Jensen fra Vinderup. Han, der er jæger i sin fritid, fortalte i 2015 DR Nyheder:
– Jeg tør have kniven med mig længere, for hvis jeg bliver stoppet med den, så risikerer jeg at få en dom for at overtræde våbenloven. Og i min branche betyder det, at man risikerer at miste sit arbejde, sagde Lars Jensen.
Problemet bestod i, at hans jagtkniv kunne åbnes med en enkelt hånd, selv om den er tiltænkt åbning med to. Det skabte en masse ubehagelige situationer, fordi intetanende danskere pludselig var kriminaliseret.
Så blev knivloven lavet om
Det kunne politikerne godt se det ufordelagtige i, og derfor fik loven en overhaling. Nu er det ifølge knivloven tilladt at bære nogle knive og blankvåben på offentligt tilgængelige stedet, såfremt det sker som led i “erhvervsudøvelse eller til brug ved jagt, lystfiskeri eller sportsudøvelse eller har et andet lignende anerkendelsesværdigt formål“, skriver politiet på sin hjemmeside.
Generelt gælder det, at det kræver en helt særlig tilladelse at bære skarpe eller spidse våben, hvis klinge overstiger 12 centimeter.
I nogle situationer er ganske tilladte knive dog ikke nødvendigvis lovlige at medbringe. I udgangspunktet er det nemlig – bortset de ovennævnte formål – ikke lovligt at medbringe knive og blankvåben på offentlige steder – overhovedet.
En 40-årig bornholmer fik i juni 2018 det at mærke. Han blev i den forbindelse som følge af så højrøstet og utilsigtet adfærd på Rønne Bibliotek kontaktet af en tilkaldt politipatrulje, der fandt, at manden var i besiddelse af en fuldt ud normalt lovlig urtekniv på otte centimeter. Fordi den var medbragt i det offentlige rum, blev manden ifølge Bornholms Politi sigtet for overtrædelse af våbenlovens bestemmelse om knive. Det, der populært kaldes knivloven.
Det hele startede med et brag
Selve knivloven blev en særskilt lov i april 2016, hvor den er tilføjet våbenloven. Lavinen begyndte dog at rulle allerede i maj 2014, da en forretning på Fyn blev dømt skyldig i at have begået brud på våbenlovgivningen.
Knive til salg i butikken var betegnet som tohåndsbetjente, men det blev ved selvsyn konstateret, at det rent fysisk var muligt at folde dem ud ved kun at bruge en enkelt hånd, og så klappede fælden. Dommen dannede præcedens i en sådan grad, at Justitsministeriet i 2015 bad Rigspolitiet og Rigsadvokaten om at haste-udarbejde en fælles indstilling til Justitsministeriet om, hvordan forbuddet mod enhåndsbetjente foldeknive kunne præciseres.
Nu lægger det altså fast, at en række knive er forbudt. Nogle defineres ved længde.
“Ifølge retspraksis måles et skarpt våbens klingelængde fra skæftet, således at man medregner et eventuelt krummende, uslebet stykke af bladet til klinge, idet et sådant stykke ved knivens anvendelse som stikvåben fungerer som en del af klingen“, lyder formuleringen.