Hvornår kan du bruge dit nye dankort?
Teknologien er allerede installeret, men en anden ny betalingsform blokerer for at du kan tage dit nye, kontaktløse dankort i brug.
Mens de første supermarkeder herhjemme for alvor satser på MobilePay som betaling i løbet af juni måned, venter en anden ny betalingsmåde i kulissen. Det kontaktløse dankort.
Kortet skal blot skannes, når man betaler med det (på samme måde som rejsekortet) og det giver faktisk ikke mening, at det ikke allerede er mere udbredt.
Teknologien, der skal gøre det muligt, er nemlig allerede installeret i de fleste danske supermarkeder, og en del borgere har allerede fået det nye kort udleveret af banken.
Klar inden årets udgang
Når processen er sat ned i gear, skyldes det MobilePay’s store succes.
– Vi regner med at åbne for det kontaktløse dankort inden årets udgang. Vi har egentlig maskiner til det, men vi har vurderet, at det var vigtigere først at få introduceret MobilePay, da det bruges af flere danskere i øjeblikket. Det er ikke så mange, der har fået et kontaktløst dankort endnu, siger økonomidirektør i Rema 1000, Torben Sørensen, til Ritzau Fokus.
Både hos Coop Danmark og Dansk Supermarked er teknologien klar, men her har man heller ikke travlt med at få betalingsmodellen udbredt
– Vi har egentlig lukket op, så man kan betale med det kontaktløse MasterCard, men vi har ikke gjort et stort nummer ud af at informere om det. Det venter vi med, til folk begynder at få det kontaktløse dankort. Lige nu er det ret få kontaktløse transaktioner, der gennemføres, siger kommunikationschef i Dansk Supermarked, Mads Grand, til Ritzau Fokus.
Ifølge Jeppe Juul-Andersen, der er presseofficer hos Nets, drejer det sig kun om enkelte mindre butikker, der endnu ikke har fået en dankort-terminal, der kan modtage det kontaktløse dankort.
Det er altså blot et spørgsmål om, at de skal åbne op for muligheden, forklarer han. Alligevel forstår han godt, hvis supermarkederne er lidt forsigtige med at hoppe ud i det.
– Butikkerne har jo lige pludselig mange betalingsformer at vælge imellem, og jeg kan da godt forstå, hvis de indfører det lidt ad gangen. Kunderne skal jo også lige vende sig til det, men det er jo den enkelte butik, der vurderer det. Mange butikker har også vurderet at det bedste tidspunkt at slå den kontaktløse funktionalitet til var, når det kommer på dankortet, siger han til Ritzau Fokus.
Samtlige større danske supermarkeder vil åbne for det kontaktløse dankort inden årets udgang. Kun Dagrofa (Meny, Kiwi og alle Spar-butikkerne, red.) ønsker endnu ikke at sige, hvornår de vil give forbrugerne den mulighed.
Det kontaktløse dankort
1. Køber man for under 200 kroner, kan man nøjes med at skanne kortet, når man skal betale. Hver femte gang skal man dog trykke koden, samt hvis beløbet overstiger 200 kroner.
2. Det er bankerne, der har risikoen ved eventuelt misbrug, og de har besluttet størrelsen af det beløb, der kan hæves uden brug af PIN-kode. I udlandet ligger grænsen også på omkring 200 kroner.
3. Senest fra 1. oktober begynder bankerne at udstede de nye trådløse dankort og MasterCard. Enkelte banker udsteder det dog allerede.
4. Kortet sendes dog ikke automatisk til dig fra 1. oktober. Først når dit gamle kort udløber, vil du modtage et nyt, kontaktløst kort. Kan du ikke vente, koster det 100 kroner at få et nyt dankort før udløbstiden.
/ritzau/FOKUS