Hvordan opstår regnbuer?

Det er ofte muligt at se en regnbue i Danmark, men hvad er det lige, der gør, at regnbuen opstår.

Offentliggjort Sidst opdateret

Du har med sikkerhed oplevet regnbuer flere gange end det kan tælles på én hånd. Men ved du egentlig, hvad der ligger bag ved fænomenet?

Det er en lidt teknisk affære, hvordan regnbuer opstår, men det er primært er afhængig af vanddråber og solens stråler.

Brydning af lys

En regnbue er et optisk fænomen. Altså er det et fænomen, der vedrører lyset og dets opførsel.

Regnbuen opstår ifølge Københavns Universitets fysikleksikon, når man har solen i ryggen, og den står forholdsvist lavt på himlen. Farverne som man ser i forbindelse med en regnbue skyldes brydning af solens lys i vanddråber. Dråberne virker som prismer og afbøjer lyset, mens bagsiden af dråben virker som et spejl, der reflekterer lyset tilbage mod den, der ser på regnbuen.

Bølgelængder

Faktisk er det lidt synsbedrag, at der kan ses farver på regnbuen. Solens lys er hvidt og indeholder altså ingen farver.

Lys kan ses som et bølgefænomen, og det, vi opfatter som en farve, svarer til en bestemt bølgelængde. Det, vi opfatter som hvid, er en blanding af dem alle“, skriver Københavns Universitet i deres fysikleksikon.

En cirkel

Selv om man som beskuer kun ser en bue, så danner en regnbue faktisk en cirkel. Normalt er det dog kun muligt at se den del af cirklen, som befinder sig over horisonten. Mens den del der er under horisonten ikke er til at skue.

Hvis man bevæger sig op i luftlagene i eksempelvis fly, kan man være heldig at se den fulde cirkel.

Lav din egen

Regnbuer er faktisk noget, du selv kan lave. Det kræver bare, at du skaber vanddråber i luften, og at du har solen i ryggen.

Det kan du gøre ved hjælp af en haveslange eksempelvis.

Powered by Labrador CMS