Hvor varmt må der være på din arbejdsplads?
Der er regler. Men du får nok ikke varmefri, uanset hvor varmt der er.
Der er grænser for, hvor varmt der må være på din arbejdsplads, og det er i udgangspunktet din arbejdsgivers ansvar at sikre, at temperaturerne ikke bliver for høje.
Det skriver Arbejdstilsynet, men kravet er ikke gældende under alle forhold, og det er i den forbindelse vigtigt at huske, at du ikke har krav på varmefri, selvom en hedebølge gør det svært at koncentrere sig om arbejdet.
Ifølge Arbejdstilsynet må temperaturen på din arbejdsplads i udgangspunktet ikke overstige 25 grader, men med forbehold. For er der udbrudt varme- eller hedebølge i Danmark, så gælder kravet ikke, hvilket dog ikke betyder, at din arbejdsgiver ikke har pligt til at gøre noget for dig som ansat.
Forskel på varmebølge og hedebølge
Varmebølge og hedebølge er to forskellige ting, og forskellen på dem skal findes i temperatur. DR Nyheder skriver, at der er tale om en varmebølge, når gennemsnittet af de højeste registrerede temperaturer er over 25 grader tre dage i træk. Er gennemsnittet af de højeste registrerede temperaturer over 28 grader tre dage i træk, er der tale om en hedebølge.
For at en varme- eller hedebølge skal være landsdækkende, skal mere end halvdelen af landets areal opfylde betingelserne beskrevet ovenfor.
Hvis der er ulideligt varmt
Arbejdstilsynet har en række råd til arbejdspladser med så høje temperaturer, at det kan være svært at arbejde i dem. Overstiger temperaturen på arbejdspladsen 35 grader, og er luftfugtigheden mellem 40 og 60%, skal ansatte med stillesiddende arbejde have mulighed for at holde pauser væk fra varmen, enten i lokaler med lavere temperaturer eller udendørs.
Overstiger luftfugtigheden 60% skal ansatte med stillesiddende arbejde også have pauser, uanset hvor varmt der ellers er der, de arbejder.
Arbejdstilsynet skriver, at man som arbejdsgiver bør overveje, hvilke krav man stiller til de ansattes påklædning, at man skal sikre, at der er adgang til rigeligt drikkevand, og at ansatte i risikogrupper måske skal fritages fra at arbejde i de højde temperaturer.
De 25 graders varme
Ifølge Arbejdstilsynet er kravet om under 25 graders varme på arbejdspladser, i perioder uden varme- og hedebølger, sat, fordi det indikerer, hvor varmt der bliver på arbejdspladsen, hvis der netop opstår varme- eller hedebølge.
Som arbejdsgiver skal man derfor sikre, at temperaturen på arbejdspladsen ikke overstiger 25 graders varme på normale dage, da det ellers risikerer at blive meget, meget varmt på dage, hvor der er meget, meget varmt udenfor.
Kan jeg få varmefri?
Det kan være, du læser denne artikel og husker, at du i din folkeskoletid fik varmefri, mens sådan noget arbejder man altså ikke med hos Arbejdstilsynet.
Der står ikke noget i arbejdsmiljøloven om, at du skal have fri fra arbejde, hvis der er hedebølge i Danmark, men loven kræver dog, at arbejdsgiveren skal sikre, at det ikke er så varmt på arbejdspladsen, at der er fare for menneskers sikkerhed og sundhed. Skal du have varmefri, skal det enten være begrundet i din overenskomst eller en anden aftale mellem dig og din arbejdsgiver.