Hvor skal Lars nu bo?

I halvandet år har Skanderborg Kommune planlagt, at Lars og resten af hans bofællesskab skulle flytte – nu må de splitte beboerne ad, da de nye lejligheder ikke kan bruges

Lars Møller har boet i bofællesskabet Skrænten i seks år. Han betaler selv husleje for at bo i lejligheden, s0m er en del af bofællesskabet med fællesarealer og bostøtte. Foto: TV2 Østjylland
Lars Møller har boet i bofællesskabet Skrænten i seks år. Han betaler selv husleje for at bo i lejligheden, s0m er en del af bofællesskabet med fællesarealer og bostøtte. Foto: TV2 Østjylland
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie:TV2 Østjylland

For halvandet år siden besluttede Skanderborg Kommune, at bofællesskabet Skrænten skulle flytte, da plejehjemmet ved siden af skulle udvides.

Men nu har de seks beboere, som alle er udviklingshæmmede, set de nybyggede lejligheder – og de matcher ikke deres behov.

– Jeg blev enormt skuffet over det. Jeg blev ked af det, for det var ikke det, jeg havde regnet med, siger 28-årige Lars Møller til TV2 Østjylland.

Derfor vil Skanderborg Kommune splitte beboerne fra hinanden og prøve at finde pladser til dem i andre bofællesskaber.

– De her mennesker har boet sammen de seneste seks år og er gode venner og har et meget stærkt netværk sammen. Det synes jeg, vil være helt forkert at skille ad, siger Per Møller, som er far til Lars.

Brug for hjælp i hverdagen

Lars Møller er født med to hjerneblødninger og har brug for hjælp og støtte til det praktiske i hverdagen.

De nye lejligheder er indrettet, så der er ét værelse, badeværelse og et tekøkken, hvor der lige kan være et bord med stole.

I dag har Lars en stue med te-køkken, badeværelse og et soveværelse. Derfor vil Lars Møller ikke kunne have alle sine ting der.

– Det er en uanstændig måde at behandle de her borgere på. At tilbyde dem noget, som er så dårligt i forhold til det, de har, siger Lars’ far, Per Møller.

Forstår det ikke

Skanderborg Kommune havde ifølge Lars´ far, Per Møller, lovet, at bofællesskabet kunne flytte over i noget tilsvarende det, de har i dag.

– Jeg synes ikke, det er fair nok, at man ikke opfylder de betingelser, man selv har sat op fra start, hvor man ville flytte bofællesskabet, holde dem samlet og flytte dem til noget tilsvarende.

Han forstår ikke, hvordan det kan komme som en overraskelse her lige inden, beboerne skulle til at blive opsagt.

– Det er sjusk fra kommunens side. Kommunen må jo have haft plantegningerne over de her lejligheder, da man sagde ja til det i sin tid. Derfor forstår jeg ikke, hvorfor de ikke er lagt på bordet, så man kunne have reageret noget før, siger Per Møller.

De pårørende til de andre beboere kan heller ikke forstå, hvordan det her kan ske – og de mener heller ikke, at det er i orden fra kommunens side.

– Det handler jo om, at han får nogle leveforhold, som er tålelige at være under. Det er jo formodentligt det sted, han skal bo resten af sit liv, siger Per Møller.

Kommune erkender

Skanderborg Kommune erkender, at de nye lejligheder ikke matcher beboernes behov.

– Vi havde fået at vide, hvilken størrelse kvadratmeter, de havde – men indretningen gør det helt umuligt for folk med et handicap at bo der, siger chef for sundhed, omsorg og handicap i Skanderborg Kommune, Lis Kaastrup, til TV2 Østjylland.

– Jeg kan ikke give dig fuldstændig klare svar på, hvorfor det er gået på den her måde. Nu skal vi have rettet op på det, så det bliver nogle tilbud, som den enkelte godt kan se sig selv i, tilføjer Lis Kaastrup.

I har vel set tegningerne af lejlighederne, inden I sagde ja?

– Det har vi ikke. Der har været en masse udfordringer i forhold til at få gjort klar til det her plejecenter, så lige pludselig lå beslutningerne der.

Uvisheden er svær

Det er svært for beboerne, at der nu er uvished om, hvor de i fremtiden skal bo.

– Vi har en opgave i at samle op – både for beboerne og de pårørende, så de igen bliver trygge ved, at der bliver fundet nogle løsninger, som vil være okay også fremtidigt, siger Lis Kaastrup.

Skanderborg Kommune har ikke et alternativt sted at flytte bofællesskabet hen – derfor er der ikke andre muligheder end at splitte beboerne ad og finde pladser til dem i andre bofællesskaber.

– Alt hvad man kan se i bagklogskabens klare lys, der skulle vi have gjort det her anderledes – ingen tvivl om det, siger Lis Kaastrup.

Kan I være det her bekendt?

– Ikke i de allerbedstes verdener, men det bliver i de muligheders verden, siger Lis Kaastrup.

Nu skal sagsbehandlere i gang med at finde løsninger sammen med beboerne og de pårørende.

Hvad der fremover skal ske med Skrænten er på dagsordenen til Socialudvalgets møde i morgen, tirsdag.

Powered by Labrador CMS