Hver tiende dansker bliver ramt

Mange med migræne bliver ukampdygtige, når anfaldet rammer. Det er derfor en fordel at kende de faktorer, der kan trigge et anfald

Offentliggjort Sidst opdateret

DOWNLOAD VORES GRATIS APP

Vil du altid være opdateret? Så download app'en 'Nyheder.dk' til din iPhone HER

Migræne er en af de mest udbredte hovedpinesygdomme, som typisk giver følgesymptomer som kvalme og lyd- og lysoverfølsomhed.

Genetikken spiller en stor rolle, når det kommer til, hvem der udvikler hovedpinesygdommen.

Det siger professor Messoud Ashina, der er leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine og overlæge på Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup.

Rammer oftere kvinder

- Ofte har personer, der lider af migræne, også søskende eller forældre, der lider af det, siger han og tilføjer, at migrænen dog også kan springe generationer over.

Migræne opstår typisk i puberteten og rammer flere kvinder end mænd.

Hvor længe et migræneanfald varer, er forskelligt. Hos nogle varer et anfald få timer, mens det for andre tager op til tre døgn.

Ikke klarlagt

Migræne sidder typisk i den ene side af hovedet, og hovedpinen mærkes ofte som dunkende og pulserende.

Ifølge Nationalt Videnscenter for Hovedpine estimeres det, at cirka en ud af ti voksne danskere har migræne i løbet af et år.

Mekanismerne bag migræne er ikke klarlagt, men man har lokaliseret en række faktorer, der ser ud til at kunne udløse et migræneanfald, hvis man lider af det.

Mange påvirkninger

- Det er tit ting som stress, der udløser det. Andre ting er stærk parfume og eksempelvis alkohol, siger han og fortsætter:

- Det er ikke mængden af alkohol, for migrænen kan sagtens komme efter et eller to glas.

Migræne rammer oftest yngre kvinder i den erhvervsaktive alder. (Arkivfoto).

Derudover kan sådan noget som dårlige søvnvaner, kraftig påvirkning af sanserne, for lidt væske og fysisk aktivitet også udløse et anfald.

Kan ikke undgås

- Du kan prøve at undgå nogle eller alle af de kendte triggere, men så bliver det sværere for dig at vide, præcis hvad det er, der udløser et migræneanfald, siger Messoud Ashina, som understreger, at det heller ikke er muligt at undgå alle potentielle triggere, og at migræneanfald ikke nødvendigvis skyldes udefrakommende faktorer:

- Samtidig begynder du jo også at afskære dig fra dine aktiviteter i hverdagen, og det kan være livskvalitetsforringende, siger han og peger på, at der findes effektive behandlinger mod migræne.

Forbyggende behandling

Man kan eksempelvis give en forebyggende behandling, som kan reducere antallet af anfald og gøre dem mindre smertefulde, eller ordinere lægemidler, der kan standse migræneanfald.

Der er både medicinske og ikke medicinske behandlingsmuligheder.

Migræne og dens påvirkninger

Migræne er en hovedpinesygdom med symptomer som kvalme og følsomhed over for lys og lyd. Den rammer ofte i puberteten og flere kvinder end mænd.

Genetiske faktorer spiller en stor rolle i udviklingen af migræne, hvor sygdommen kan være familiær, men kan også springe generationer over.

Udløsere for migræneanfald inkluderer stress, stærke dufte, alkohol, dårlige søvnvaner og fysisk aktivitet. Forebyggende behandling kan reducere hyppigheden og intensiteten af anfald.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Powered by Labrador CMS