Hver sjette dansker ramt: Sådan undgår du det

Hver sjette dansker lider af høretab, og der er særligt fem steder, hvor dine ører er ekstra udsat.

Hver sjette dansker lider af høretab. Men du kan gøre en masse for at undgå det. KLIK VIDERE OG SE HVORDAN. Foto: Oticon/ Presse
Hver sjette dansker lider af høretab. Men du kan gøre en masse for at undgå det. KLIK VIDERE OG SE HVORDAN. Foto: Oticon/ Presse
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis hvad eller hvabehar ofte kommer ud af din mund, når du fører samtaler med folk, så kan det være, at du lider samme skæbne som omtrent 800.000 andre danskere gør.

Næsten hver sjette dansker har problemer med høretab. Det skriver Oticon i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter videoen

Men der er måder at mindske risikoen for høretab. Dem kan du se i galleriet ovenfor.

To slags høretab

Når man taler om høretab, så findes der to typer. Der findes den arvelige og den, der er forårsaget af høreskader.

– Der skelnes mellem arveligt høretab og høretab som følge af høreskader. For de fleste danskere over 50 år vil man finde deciderede høreskader hos 15-25 pct., mens rigtig mange unge mennesker også er i farezonen pga. høj musik. Og høreskader er desværre et stigende problem i Danmark, siger Susanna Løve Callaway, der er Director of Clinical Audiology hos danske Oticon.

En høreskade er blandt andet noget, der opstår, når ørets fimrehår knækkes af høj og vedvarende lyd. Hvis det sker, er skaden oprettelig, og derfor må man leve med den resten af ens liv.

Arbejde og skole er slemt

På listen over de steder, hvor de fleste høreskader sker, er to af stederne, hvor danskere bruger meget tid.

Særligt er vi danskere nemlig udsat for høreskader på arbejdet, hvor høreskader er i top tre over mest almindelige erhvervsskader. Desuden kan støjniveauet også medvirke til stress.

Børn er særligt udsat for høreskader i skolen, hvor flere studier viser, at støjniveauet er endnu mere udfordrende end på en gennemsnitlig arbejdsplads.

Når musikken spiller

Generelt kan det også siges, at dine ører er udsat, når du lytter til musik. Det gælder både når du bruger høretelefoner, men også når du oplever det live til koncerten.

Det estimeres at op til 10 procent af den danske ungdom har fået høreskader af for høj musik.

Tager man ofte til koncert, kan man måske genkende, at der efter koncerten godt være en ringen for ørerne. På trods af at hørelsen kommer tilbage, så mister man lidt af sin permanente høreevne hver gang, man har været til koncert.

Et sidste sted hvor høreskaderne er slemme, er når der affyres fyrværkeri.

Powered by Labrador CMS