Hver fjerde dag tikker en bombetrussel ind i Danmark

Sidste år modtog dansk politi 91 anmeldelser om bombetrusler. Det er en stigning i forhold til tidligere år.

Gammel Hasseris Skole i Aalborg blev 27. april sidste år evakueret efter en bombetrussel. Her hentes de evakuerede børn ved den nærliggende KFUM-Hallen. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Bombetrusler er på en mærkelig måde blevet en del af vores hverdag. En bombetrussel kan lyde som følger:

“En bombe springes om et par timer på jeres hospital”.

Ovenstående er en konkret bombetrussel, der blev sendt til Odense Universitetshospital i 2016.

Bombetruslen er langt fra den eneste, som sidste år blev anmeldt i Danmark. En opgørelse fra Rigspolitiet viser nemlig, at politiet sidste år modtog 91 anmeldelser om bombetrusler.

Det svarer til, at der gennemsnitligt var en trussel hver fjerde dag, og det er en stigning i forhold til 2015, hvor politiet registrerede 61 bombetrusler.

Flest bombetrusler i København

Bombetruslerne var rettet mod steder i hele landet, men der var flest i København og næstflest på Fyn. Hos Fyns politi registrerede man 15 bombetrusler i 2016.

Der skal dog tages forbehold for en vis usikkerhed i opgørelsen, da enkelte sager kan være anført som bombetrusler, selv om der er tale om personlige trusler på livet.

Henrik Justesen, der er vicepolitiinspektør hos Fyns Politi, fortæller, at der kan være store omkostninger forbundet med en bombetrussel.

– Når man modtager sådan en bombetrussel, kan der blive evakueret et større område. Det er et kæmpe setup, man bruger ved bombetrusler, siger vicepolitiinspektøren.

I 2014 medførte en bombetrussel eksempelvis, at togtrafikken på Odense Banegårdscenter blev lammet, og DSB vurderede efterfølgende omkostningerne til at være omkring en million kroner.

En dag i oktober

Sidste år var der en regn sådanne trusler på en enkelt dag i oktober. Newsbreak.dk beskrev selv forløbethvor både luftavne og indkøbscentre blev truet.  Efterfølgende blev en 31-årig krigsveteran med posttraumatisk stressyndrom anholdt og tiltalt for 18 bombetrusler sendt på mail.

Sagen behandles i Retten i Næstved, og der falder dom tirsdag. Bombetruslerne, som han anklages for, førte blandt andet til evakuering af Aarhus Lufthavn og Vestsjællandscentret i Slagelse.

Henrik Justesen fortæller, at motivet bag bombetrusler er meget forskelligt.

– Vi har set i nogle tilfælde, at det er fordi nogle, synes det er sjovt. Andre gange er det, fordi nogle har set sig sure på nogen, der er ansat det pågældende sted.

– Der kan også være trusler mod skoler i eksamenstiden, siger Henrik Justesen.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS