Hver anden finder fejl på lønsedlen
Nye tal viser, at over halvdelen af danske lønmodtagere har fundet fejl på deres lønseddel. Det kan blive en dyr fornøjelse, advarer LO og FTF.
Det kan koste dig dyrt, hvis ikke du får tjekket din lønseddel. Der kan nemlig være fejl og mangler, der gør, at du går glip af mange penge.
Sådan lyder det fra de to hovedorganisationer LO og FTF, der oplyser, at 52 procent af lønmodtagerne ifølge en Epinion-undersøgelse har oplevet at finde fejl i lønsedlen. Det harmonerer meget dårligt med det faktum, at hver fjerde lønmodtager aldrig eller sjældent tjekker sin lønseddel.
»Selvfølgelig skal lønmodtagerne have den løn, som er aftalt i overenskomsten. Men fejl kan ske, og det er både i arbejdsgivernes og medarbejdernes interesse, at de bliver rettet så hurtigt som muligt, inden de vokser sig for store. Så min anbefaling til alle er: Tjek din lønseddel og spørg din tillidsrepræsentant eller fagforening til råds, hvis det er svært,« siger LO-formand Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.
Få kigget lønsedlen igenem
Fejlene sker på både små og store arbejdspladser og i både den offentlige og private sektor. Derfor understreger FTF-formand Bente Sorgenfrey, at man bør få kigget sin lønseddel igennem.
»Det er arbejdsgivernes ansvar, at lønnen bliver udbetalt korrekt og som aftalt. Men fejl sker, og derfor gør vi i fagbevægelsen opmærksom på, at det er vigtigt at tjekke sin lønseddel, og at fagforeningerne har den viden og indsigt i overenskomsterne, som er nødvendig for at tjekke, om alt er som det skal være,« siger Bente Sorgenfrey.
Fagforeningerne i LO og FTF vil i uge 45 og 46 sammen med de to hovedorganisationer markere vigtigheden i at tjekke sin lønseddel. Det sker ved løntjek på arbejdspladser og på fagforeningskontorer, mens man på hjemmesider og sociale medier vil dele viden og gode råd til at tjekke sin lønseddel.
Det er hovedsageligt de unge mellem 18 og 34 år, som på et tidspunkt har fundet fejl i deres lønseddel. 55 procent af de unge har fået lønsedler med fejl, hvilket kan løbe op i mange tusinde kroner på grund af eksempelvis forkerte satser eller manglende feriepenge.