Hvad er op og ned i Se og Hør-sagen
Ulovligt snageri i kendtes privatliv er kernen i den såkaldte Se og Hør-skandale. Læs om sagen her.
Den danske medieverden blev i foråret 2014 ramt af den største skandale i nyere tid. Flere ledende mediefolk blev hurtigt indblandet i sagen. Onsdag er otte blevet tiltalt i sagen efter lang venten. Se det overordnede forløb i sagen her.
* 28. april 2014 skriver avisen BT, at en tidligere ansat hos IBM har leveret oplysninger om kendte danskeres kreditkortbrug til ugebladet Se og Hør. Det sker i en foromtale af bogen “Livet, det forbandede” af den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen.
* Samme dag iværksætter Københavns Vestegns Politi en undersøgelse af sagen. Det viser sig senere, at der er grundlag for at indlede en egentlig straffesagsefterforskning. Også bladhuset Aller, som udgiver Se og Hør, sætter en intern undersøgelse i gang.
* I dagene efter afsløringen vokser skandalen i omfang. Tidligere ansatte ved Se og Hør bekræfter, at man har brugt kreditkortoplysninger fra den såkaldte tys-tys-kilde. Se og Hør vælger at sende flere ansatte hjem, og bladets tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup forlader sin stilling som politisk kommentator på TV2.
* Hos politiet vil man endnu ikke bekræfte, om tys-tys-kilden virkelig findes. Men ordensmagten sørger for at sikre oplysninger fra IBM og Nets, og politiet varsler, at der i den kommende tid vil skulle ske afhøringer.
* 2. maj kommer det frem, at tys-tys-kilden selv har kontaktet politiet. Det er kildens advokat, Michael Juul Eriksen, der oplyser det.
* 5. maj rejser politiet sigtelse mod den 45-årige mand, som er kendt som tys-tys-kilden. Det viser sig at være en såkaldt batchoperatør, som har udført opgaver for det daværende PBS, senere Nets, og derigennem haft adgang til fortrolige kreditkortoplysinger.
* 14. maj bliver der så rejst sigtelse mod journalisten, som startede det hele, Ken B. Rasmussen. En anden journalist bliver også sigtet, ligesom politiet rejser sigtelse mod selskabet Aller Media A/S. Politiet foretaget også ransagninger.
* I godt tre uger har tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup været genstand for megen omtale i forbindelse med skandalen, da han 22. maj formelt bliver en del af sagen. Politiet sigter ham og en anden tidligere chefredaktør Kim Henningsen. Qvortrup er kortvarigt anholdt i forbindelse med sigtelsen.
* Dagen efter sigtes udgiverdirektør i Aller Per Ingdal. Han var i en periode fungerende chefredaktør for ugebladet.
* 17. juni foretager politiet ransagning hos Aller Media. Forskelligt materiale beslaglægges. Aller klager først til Østre Landsret og siden til Højesteret for at forhindre politiet i at kigge i materialet
* 25. juni bliver endnu en person sigtet i sagen. Denne gang er det en forhenværende redaktionschef på Se og Hør.
* To dage senere bliver en tidligere nyhedschef på Se og Hør sigtet. Kvinden sagde allerede i begyndelsen af forløbet sin stilling hos Ekstra Bladet op, hvor hun var ansat på det tidspunkt.
* I Østre Landsret kommer det under et retsmøde i juli frem, at politiet mistænker Se og Hør for at have betalt kilder i både politiet, hoffet, Københavns Lufthavn, et flyselskab og på Rigshospitalet for oplysninger.
* 28. august bliver en tidligere medarbejder hos SAS sigtet i sagen. Personen mistænkes for at have lækket oplysninger om kendte personers flyrejser til ugebladet.
* 8. januar 2015 giver Højesteret grønt lys for, at politiet må få adgang til det materiale, som man har beslaglagt hos Aller. Dog skal adgangen ske indirekte gennem en dommer. Kendelsen stadfæster en afgørelse fra Østre Landsret.
* 27. oktober 2015 melder politiet ud, at sagen vil komme for retten i foråret 2016. Samtidig kommer det frem, at yderligere tre personer er blevet sigtet, så det samlede antal sigtede er oppe på 12 personer samt selskabet Aller Media.
* 6. juli 2016 rejser Anklagemyndigheden tiltale i sagen. Otte personer og Aller Media bliver tiltalt.