Husker du de efterladte børn i Aarhus?

Politiet blev alarmeret, da et søskendepar i december sidste år blev fundet alene på gaden i midten af Aarhus.

Det ene barn sad i denne barnevogn. Foto: Østjylland Politi.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det var et mysterium, der udfoldede sig, da en lille pige i en klapvogn og en lidt ældre dreng blev fundet efterladt på Park Allé i det centrale Aarhus en vinterkold lørdag i december sidste år.

(I bunden af artiklen kan du se en kort gennemgang af sagen fra december).

I en halv time holdt en borger opsyn med de to små børn i håb om, at en forælder eller en anden pårørende ville dukke op.

Men det skete ikke – og så blev politiet alarmeret.

Efter intensiv efterforskning fandt Østjyllands Politi dagen efter frem til børnenes 54-årige farmor i en lejlighed i Aarhus. Hun blev anholdt og sigtet for vanrøgt og for at have efterladt sine børnebørn i hjælpeløs tilstand.

Men bevisbyrden har været svær at løfte for politiet – så svær at efterforskerne har besluttet at droppe sagen mod kvinden.

Det fortæller politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Østjyllands Politi.

I december blev hun fremstillet i grundlovsforhør, hvor hun dog blev løsladt. Herefter fortsatte vores efterforskning selvfølgelig.

– Det er ikke lykkedes os at bevise, at hun hensatte børnene i hjælpeløs tilstand på Park Allé den pågældende aften.

– Vi har ikke forventning om, at vi kan løfte bevisbyrden, således at vi kan føre en sag mod hende, og derfor har vi valgt at frafalde sagen, fortæller politiinspektør Michael Kjeldgaard.

To børn blev i december sidste år fundet på Park Allé, som løber fra Aarhus Banegård til rådhuset. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Scanpix
To børn blev i december sidste år fundet på Park Allé, som løber fra Aarhus Banegård til rådhuset. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Scanpix

Børnene blev vurderet til at være henholdsvis et år og to et halvt år, da de blev fundet.

Børnene forstod tilsyneladende ikke dansk. Først mente politiet, at de måske var af østeuropæisk oprindelse.

De havde dog afghansk baggrund. Da deres farmor blev fremstillet i grundlovsforhør, viste det sig, at hun havde lovligt ophold i Danmark, men var afghansk statsborger.

Michael Kjeldgaard kan ikke fortælle, hvad kvinden selv har forklaret om sagen – og om politiet ved, hvorfor de to søskende blev efterladt.

Og hvor børnenes forældre er, ved politiet ikke.

– Vi ved, hvem forældrene er, men det er ikke lykkedes os at finde frem til dem, lyder det fra politiinspektøren.

Jagten på forældrene

Østjyllands Politi besøgte dengang flere adresser i Jylland i forbindelse med efterforskningen af sagen om de to små børn.

I den forbindelse blev to personer administrativt frihedsberøvet for at sikre deres identitet. Yderligere en person blev anholdt.

Det oplyste Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

– Vi arbejder ud fra en mistanke om, at børnene er kommet til Danmark sammen med nogle personer, som opholder sig eller har opholdt sig illegalt i landet. Via vores efterforskning fandt vi frem til nogle personer, som kan have en relation til børnene. Nu skal de videre afhøringer og undersøgelser gøre os klogere på, hvordan børnene er endt på gaden i Aarhus,  oplyste Michael Kjeldgaard.

De to personer skulle vise sig ikke at have nogen forbindelse til børnene.

Michael Kjeldgaard fortalte også, at mange borgere havde henvendt sig og tilbud at tage sig af børnene.

De blev dog overdraget til Familiecentret i Aarhus Kommune.

Få overblik over sagen

* Lørdag klokken 18.30 får Østjyllands Politi et opkald fra en borger, der har fundet to efterladte børn på Park Allé i det centrale Aarhus. En cirka etårig pige sidder i en klapvogn, mens en dreng på omkring 2,5 år står ved siden af.

* Børnene bliver bragt til politigården i Aarhus og derefter til kommunens familiecenter, der passer dem på en institution. Det blev indledningsvist vurderet, at børnene var af østeuropæisk herkomst. Det blev senere ændret til afghansk. De formodes at være søskende.

* Pigen er for lille til at have et sprog, og det har ikke været muligt for politiet at kommunikere med drengen via tolk.

* Søndag efter “en særlig henvendelse” tager politiet til stationsbyen Ølgod i Sydvestjylland. Her bliver en mand på 33 år og en kvinde på 25 år omkring midnat administrativt frihedsberøvet. Det betyder, at de ikke behøves at blive stillet for en dommer.

* Frihedsberøvelsen sker for at fastslå deres identitet. De vil ikke tale med politiet.

* Natten til mandag bliver en 54-årig afghansk kvinde anholdt i en lejlighed i Aarhus. Hun er efter eget udsagn børnenes farmor. Hun har lovligt ophold i Danmark, hvor hun har adresse i Ølgod.

* Den 54-årige kvinde er sigtet for at vanrøgte børnene samt for at efterlade dem i hjælpeløs tilstand.

* Mandag oplyser Østjyllands Politi på et pressemøde, at det har indsamlet videoovervågning fra området ved Park Allé, som det var ved at gennemgå. Mandag eftermiddag havde politiet ikke fundet videomateriale, der viser, at den påståede farmor skulle have stillet barnevognen ved findestedet.

* Samme dag bliver den formodede farmor fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus, hvor en anklager begærer hende varetægtsfængslet. Kvinden nægter sig skyldig i anklagerne.

* Dommeren vælger at løslade kvinden. Den 54-årige er dog stadig sigtet i sagen.

* På et pressemøde mandag oplyste social- og beskæftigelsesdirektør Erik Kaastrup-Hansen fra Aarhus Kommune, at børnene efter omstændighederne har det godt. På familiecentret er der fokus på at give dem ro og voksenkontakt med få mennesker omkring dem.

Kilder: Østjyllands Politi, DR, TV2.

Powered by Labrador CMS