Husk smalltalk med kolleger i digitale tider

For at komme tilbage i sync med kollegerne er det vigtigt at kommunikere ad nogle kanaler, der er mindre formelle.

Offentliggjort Sidst opdateret

I en ikke så fjern fortid kunne du snildt sludre med kollegaen, mens kaffen blev brygget færdig. Og I kunne lige samle op på det nyeste på hjemmefronten over frokosten.

Men den personlige smalltalk har trange kår i en digital tid, hvor det meste kommunikation foregår over mail eller webcam. Det er nemlig kanaler, der typisk har et meget stramt professionelt fokus.

(I galleriet over artiklen kan du se en række gode og gavnlige råd).

Og det kan være en social faldgrube, fortæller Rasmus Højbæk, som er erhvervspsykolog hos fagforeningen Krifa.

– Hjemmearbejde har gjort meget godt. Mange har oplevet en øget balance mellem arbejde og privatliv, større fleksibilitet og færre forstyrrelser.

– Der er dog en bagside af medaljen, som begynder at vise sig nu. Mange medarbejdere begynder at føle sig ensomme på hjemmekontoret, siger Rasmus Højbæk.

Meget mere end hyggelig

Og smalltalken er ikke bare hyggelig. Den kan faktisk give større tilfredshed og glæde ved at udføre sine arbejdsopgaver.

Det viser et nyt studie fra UC Santa Cruz, som er publiceret i tidsskriftet “Language and Speech”. Smalltalk i løbet af arbejdsdagen giver en større gensidighed under samarbejde og en højere arbejdsmoral.

– På en gennemsnitlig arbejdsdag – som tingene er nu – samler man holdet på et virtuelt møde med et klart mål og en opgave, udtaler Andrew Guydish, som er i gang med en ph.d. og er hovedforsker på undersøgelsen, i en pressemeddelelse og videre:

– Du taler ikke med kolleger ved deres skrivebord eller på gangen. Alt er struktureret, og alt er essentielt set en opgave. Denne forskning understreger vigtigheden af at prøve at indføre øjeblikke i løbet af dagen med tid til ustruktureret snak.

Glimtet i øjet

Hvis du altid skriver mails, så bliver omgangstonen meget formel, og du skriver som udgangspunkt kun af en arbejdsrelateret grund.

– På en mail kan du selvfølgelig godt spørge nysgerrigt og omsorgsfuldt, eksempelvis om hvordan det går. Men du mister rigtig meget på skrift, siger han.

Du mangler intonationen i stemmen, glimtet i øjet, den umiddelbare nysgerrighed og opfølgning.

– Vi har brugt tusinder af år på at forfine dialogen og samværet fysisk, og nu er vi tvunget til at flytte det hele online, siger Rasmus Højbæk og fortsætter:

– En opfordring vil være: Begynd at ringe mere til hinanden i stedet for at klare det på skrift. I bagenden af opkaldet kan der også opstå lidt mere uformel snak, hvor man lige hører, hvordan det går, og hvordan det er at sidde hjemme med partneren eller børnene.

Powered by Labrador CMS