Husk kondom: Ellers risikerer du at ende sådan her

Offentliggjort Sidst opdateret

Har du ubeskyttet sex med personer du ikke kender og stoler på, risikkerer du at ende som denne 38-årige mand

Ubeskyttet sex kan være farligt. Det måtte denne 38-årige mand sande efter han udviklede smertefulde sår over hele kroppe. Sårene skyldes et voldsomt angreb af den seksuelt overførte sygdom syfilis – en sygdom manden angiveligt har fået efter at have haft ubeskyttet sex med fire forskellige kvinder på ét år. Hvilken af kvinderne,d er gav ham sygdommen, vides ikke.

Det hele begyndte med nogle små bylder, der der var helt smertefri. Det udviklede sig imidlertid aggressivt og endte med det, du kan se i billederne her over: Store åbne sår, der vædskede og gjorde ondt.

Det er det medicinske tidsskrift The Lancet, der bringer historien og billederne, som er frigivet af kinesiske læger.

Troede det var en hudsygdom

Den 38-årige blev behandlet på China Medical University i Shenyang i Kina, hvor man først troede, at han led af en sjælden hudsygdom. Men efter en uge, hvor hans sår bare blev større og større, viste det sig at den 38-årige var blevet angrebet af en ondartet Syfilis.

Selvom symptomerne udviklede sig eksplosivt over to uger så kan manden sagtens være blevet smittet måneder – eller endda år – før udbruddet.

Fakta om syfilis:

  • Syfilis er en kønssygdom og skyldes en bakterie (Treponema-Pallidum). Syfilis er i stigning i Danmark, cirka 400 bliver nu smittet med syfilis årligt. Mange af de tilfælde, som opdages i Danmark, findes hos personer, som er blevet smittet i udlandet.
  • Syfilis er mere udbredt i Afrika og Asien, Østereuropa, Rusland og Sydamerika og blandt mænd, der har sex med mænd. Syfilis kan være medfødt, hvis den gravide har infektionen, således at fostret smittes.
  • Syfilis smitter ved seksuel kontakt og regnes som en kønssygdom .
  • Gravide med syfilis kan overføre smitten til fostret.

Sådan undgår du syfilis:

  • Dyrk sikker sex. Brug kondom.
  • Er man i tvivl, kan man blive testet og behandlet hos sin læge. Ens partner bør også behandles.
Powered by Labrador CMS