Husk det: Giver stor skattefordel

Betaler du selv for efteruddannelse eller har arbejdssamtaler på din private telefon, kan det være, det giver dig en skattefordel

Offentliggjort

Forskudsopgørelsen er på trapperne, og der kan være skattefradrag at hente på poster relateret til jobbet. 

Det kan dog være svært at finde hoved og hale i kravene for at kunne trække dine egne udgifter fra.

Jan Hove, der har over 30 års erfaring med skatterådgivning og er partner i virksomheden TaxAdvice, forklarer her udvalgte poster, der i forskudsopgørelsen går under betegnelsen øvrige lønmodtagerudgifter.

FAKTA: Du kan få fradrag på arbejdsrejsen

* Det er muligt at få fradrag for kost, logi og småfornødenheder, hvis din arbejdsgiver ikke dækker dine rejseudgifter i forbindelse med arbejdet eller udbetaler skattefri godtgørelse.

* Her kan du enten benytte dig af standardsatserne eller få fradrag for dine dokumenterede udgifter. Det reelle fradrag er omkring 26 procent. Standardsatsen for logi er i 2024 på 246 kroner per døgn. I 2024 kan du højst få fradrag for 31.600 kroner, uanset hvilken metode du bruger.

* Der gælder en række betingelser, for at du kan få fradrag. Blandt andet skal rejsen vare i mindst 24 timer, og du må ikke udleje din sædvanlige bolig, mens du er bortrejst.

Kilde: skat.dk.

Kurser

Har du været på kursus, kan der være mulighed for at få et skattefradrag. 

Men det er vigtigt, at du har styr på formålet, siger Jan Hove. 

- Der skal være tale om en opdatering eller vedligeholdelse af den uddannelse, du har i forvejen - for eksempel efteruddannelse, siger Jan Hove og forklarer, at udgifter til grund- og videreuddannelse derimod ikke tæller.

Du kan generelt først få fradrag for posterne under øvrige lønmodtagerudgifter, når de overstiger bundgrænsen, som lyder på 7000 kroner i indeværende år. 

Så har du eksempelvis samlet haft udgifter for 10.000 kroner, kan du få fradrag for 3000 kroner. 

I 2025 stiger beløbet til 7300 kroner. 

Telefon

Måske oplever du at skulle bruge din egen telefon til opkald, der relaterer sig til jobbet. 

Og her kan du trække samtaleudgifterne fra, hvis du har været nødt til at bruge telefonen i et større omfang, fortæller Jan Hove.

- Det skal være noget, du jævnligt har behov for, og ikke kun fordi du i en enkelt uge har været nødt til at ringe rundt til en masse mennesker, siger han. 

Har du arbejdsrelaterede udgifter, kan det være, at du kan få fradrag for dem. Vær dog opmærksom på, at bundgrænsen i 2024 ligger på 7000 kroner, og at du dermed først får fradrag, når beløbet overstiger det.

Arbejdsværelse i hjemmet

Nogenlunde samme tilgang gælder, hvis du har haft udgifter til et arbejdsværelse i hjemmet. 

Der er også en række betingelser, der skal være opfyldt, for at du kan få fradrag.

Blandt andet skal værelset ikke bruges til andre formål end arbejde, og det går heller ikke, at du kun bruger det en gang imellem, siger Jan Hove. 

- Vi taler ikke om, at du kommer hjem fra arbejde klokken 14, og så arbejder i værelset fra klokken 21 til 22. Det skal være dit primære arbejdssted inden for din normale arbejdstid. 

Jan Hove understreger samtidig, at fradraget primært gælder selvstændigt erhvervsdrivende eller ansatte, hvor den eneste mulighed er, at de arbejder hjemmefra, og arbejdspladsen ikke vil betale for hjemmekontoret. 

Tøj

Normalt får du ikke fradrag for udgifter til tøj. Der kan dog være særlige omstændigheder, der udgør en undtagelse, fortæller Jan Hove. 

- Du kan få fradrag, hvis du bliver pålagt at købe noget særligt arbejdstøj. Men det er kun, hvis det er absolut nødvendigt at bruge det særlige tøj, som din arbejdsgiver ikke vil betale for, fastslår han.

Du kan få fradrag, hvis du bruger din egen mobil til arbejdsopkald. Du skal dog have brugt den i et vist omfang.
Powered by Labrador CMS